Novosti Biznis

okupljanje  BRODOGRADITELJA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Klaster škverova zajedno protiv mutnih poslova

okupljanje  BRODOGRADITELJA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

U klasteru je 40 tvrtki, među kojima Brodosplit i Brodotrogir. Tim bi umrežavanjem svih poduzeća što sudjeluju u gradnji broda, svi mogli profitirati

U klasteru je 40 tvrtki, među kojima Brodosplit i Brodotrogir. Tim bi umrežavanjem svih poduzeća što sudjeluju u gradnji broda, svi mogli profitirati

dobri poslovi škverovima / Joško Ponoš / CROPIX
Brodograđevni klaster Splitsko-dalmatinske županije, osnovan u prosincu prošle godine, uskoro počinje s realizacijom petnaestak projekata kojima bi se pomoglo brodogradnji, malom i srednjem poduzetništvu, sjedinjavanju proizvodnje i usluga namijenjenih toj inustriji.

S obzirom da je stanje u domaćoj brodogradnji izrazito loše, a ta je industrija jedna od ključnih, mislim da je osnivanje klastera normalan slijed događanja -objašnjava Ivica Veža, predsjednik Brodograđevnog klastera Splitsko-dalmatinske županije.

Šansa za opstanak

U listopadu prošle godine, kaže Veža, održan je i sastanak predstavnika Brodosplita i Brodotrogira s predstavnicima dobavljača, podisporučitelja, proizvođača opreme i drugih, na kojem se razgovaralo o spomenutim projektima.

- U klasteru će sudjelovati velika brodogradilišta, odnosno brodogradilišta montažnog tipa, manja brodogradilišta kooperantskog tipa, mala i srednja poduzeća županije te ostali partneri - tvrdi Veža i nastavlja da bi se na ovaj način zapravo kvalitetnije raspodijelio posao, gradili bi se novi tipovi brodova, eliminiralo bi se sivo tržište i “pogodni” poslovi, postojao bi nadzor nad izgradnjom brodova, povećao bi se postotak udjela domaće komponente na brodu i umrežila bi se gospodarska, istraživačka i brodograđevna djelatnost. Brodogradilišta najčešće slabo međusobno komuniciraju, kao, primjerice, splitsko i trogirsko, pa se nerijetko događa da splitsko neke materijale duplira, dok trogirskom to isto nedostaje, ili situacija kada su oba brodogradilišta u nedostatku nekih stavki.

Smatram da brodogradnja, pogotovo u ovom dijelu Dalmacije, ima šanse, no treba je znati iskoristiti, a grupiranje i okupljanje sličnih bi u tome trebalo pomoći, ističe Veža. U klaster je do sada učlanjeno 40 tvrtki s oko 7000 zaposlenih.

 

Povezivanje Brodosplita i Brodotrogira

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s HB JadranBrodom, Inomont, Končar, Jadran Termika, Armanija, FESB i Tehnološki centar Split, samo su neki od predlagača prijedloga projekata za ovu godinu, a uključuju različite organizacijske tranformacije, mogućnosti povezivanja Brodosplita i Brodotrogira, ali i drugih brodogradilišta te poticaje brodogradnje prije ulaska u EU.

 

Naslovnica Biznis