Novosti Biznis

Umro Žarko Kraljević, osnivač Diners Cluba Adriatic

Žarko Kraljević, osnivač Diners Cluba Adriatic d.d. i njegov dugogodišnji predsjednik Uprave preminuo je 30. ožujka u osamdeset prvoj godini, izvijestili su danas iz Dinersa.

Ime Žarka Kraljevića već je gotovo četrdeset godina čvrsto vezano uz razvoj kartičarstva u Hrvatskoj, te je upravo pod njegovim vodstvom Diners Club dosegao najviši stupanj razvoja.

Kraljević je karijeru u Diners Clubu započeo 1972. godine, po povratku iz Stockholma, gdje je radio u Turističkom savezu Hrvatske na poslovima informativne djelatnosti i promidžbe hrvatskog turizma u inozemstvu.

Razumijevajući potrebu korištenja kartica za razvoj turizma, svoje je iskustvo iz ovog područja prenio i na razvoj kartičarstva u Hrvatskoj i cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji.

 Raspadom bivše države, 1992. godine, konstituira Diners Cluba Adriatic u dioničko društvo, te je od tada do 2007. godine bio njegov vlasnik i predsjednik Uprave. Prodajom vlasničkog udjela Erste banci, povlači se s mjesta predsjednika Uprave, ali ostaje njegov počasni predsjednik.

Tvrtka je pod njegovim vodstvom bila dobitnik mnogobrojnih priznanja, a sam Kraljević je dobitnik niza priznanja. Među njim su i odlikovanje Red Danice s likom Katarine Zrinski za dugogodišnje sudjelovanje i financijsku potporu u brojnim humanitarnim projektima.

Hrvatska udruga menadžera i poduzetnika 'Croma' proglasila ga je  enadžerom godine, dobitnik je nagrade za Privrednika godina - nagrada za životno djelo Hrvatske gospodarske komore, a nagradu za životno djelo dodijelio mu je i SKAL klub - svjetska  udruga turističkih djelatnika i vlasnika tvrtki. 

Komemoracija u povodu smrti Žarka Kraljevića održat će se u četvrtak, 3. travnja u 12 sati u hotelu The Regent Esplanade.

(H)

Naslovnica Biznis