Novosti Biznis

prema podacima hrvatske narodne banke

Ukupni dug građana 111 milijardi kuna

Ukupna zaduženost stanovništva krajem lanjskog lipnja porasla je na 43,2 posto BDP-a, dok je za 5000 kuna, na 74.000 kuna, skočila prosječna zaduženost po zaposlenom

Ukupna zaduženost stanovništva krajem lanjskog lipnja porasla je na 43,2 posto BDP-a, dok je za 5000 kuna, na 74.000 kuna, skočila prosječna zaduženost po zaposlenom

Glavninu ukupnog duga čine krediti u bankama / Nikola Vilić / CROPIX
Ukupna zaduženost stanovništva krajem lipnja prošle godine iznosila je 111,3 milijarde kuna, što je 43,2 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je pola godine prije “težila” 40,3 posto BDP-a.

Uz dug građana bankama koji je sredinom prošle godine iznosio 104,6 milijardi kuna (113,9 milijardi početkom veljače ove godine), računa se i zaduženost u stambenim štedionicama, društvima za leasing, društvima za osiguranje i štedno-kreditnim zadrugama te inozemni dug, navode analitičari Hrvatske narodne banke u publikaciji “Makrobonitetne analize”.

Dug prema bankama i dalje je najznačajnija kategorija zaduženosti stanovništva s udjelom od oko 94 posto.

Hrvatska i EU

U odnosu prema procijenjenoj godišnjoj masi neto plaća, dug stanovništva porastao je sa 117,4 posto s kraja pretprošle godine na 126,6 posto krajem lanjskog lipnja, a prosječna je zaduženost po zaposlenom u prvom lanjskom polugodištu porasla oko 5000 kuna, na oko 74.000.

Procjena ukupne zaduženosti stanovništva na kraju lanjskog lipnja porasla je za 22,4 posto u odnosu na kraj lipnja prethodne godine, što je nešto sporiji rast od preklanjskih 22,7 posto. U usporedbi s većinom novih država članica EU-a, godišnja stopa rasta bankovnih kredita stanovništvu od 21 posto relativno je niska, no zato je razina duga stanovništva prema bankama iskazanog u eurima u odnosu prema BDP-u i dalje gotovo dvostruko viša nego u tim zemljama.

Tako je na kraju lanjskog lipnja omjer kredita banaka stanovništvu prema BDP-u izražen u eurima za Hrvatsku iznosio 40 posto, a u od 15 do 23 posto kretao se u Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Analitičari HNB-a upozoravaju da će razvoj bankarskih sustava i vjerojatni nastavak snažnijega godišnjeg rasta potraživanja od stanovništva, uskoro dovesti do smanjenja razlike u stupnju zaduženosti stanovništva novih članica EU-a i Hrvatske.

Brojke

79,5 posto - svih kredita građanima vezani su uz stranu valutu, što je visoka izravna izloženost valutnom riziku

24,6 posto - svih kredita uz valutnu klauzulu je u švicarskim francima koji imaju kolebljiviji tečaj od eura

40 posto - omjer kredita građanima prema BDP-u izraženom u eurima za Hrvatsku

15-23 posto - omjer kredita građanima prema BDP-u izraženom u eurima za Srednju i Istočnu Europu

 

Naslovnica Biznis