Novosti Biznis

analiza

Ovogodišnji gospodarski rast 4 do 4,5 posto

Iako je ukupan ostvareni gospodarski rast u Hrvatskoj u 2007. od 5,6 posto najviši u posljednjih pet godina, podaci ukazuju da će u ovoj godini doći do znatnijeg usporavanja gospodarskog rasta odnosno spuštanja stope rasta na oko 4,0 do 4,5 posto, procjene su analitičara Privredne banke Zagreb.

Premda su podaci o kretanju industrijske proizvodnje, građevine i trgovine na malo relativno povoljni, posebice industrijske proizvodnje koja je za prva dva mjeseca ostvarila prosječan rast od 7,4 posto, visoka stopa inflacije ali i visoka baza prošlogodišnjeg prvog i drugog tromjesečja zasigurno će utjecati na očekivane stope ukupnog gospodarskog rasta, ocjenjuju analitičari u PBZ Tjednoj analizi.

Dodaju da će na to utjecati i očekivano usporavanje gospodarskog rasta u zemljama euro zone, prvenstveno Italije, Njemačke, Slovenije i Austrije na koje se odnosi više od 40 posto hrvatskog izvoza.

Porast hrvatskog BDP-a u 2007. od 5,6 posto najviša je stopa rasta zabilježena u zadnjih pet godina, a temelji se na iznad prosječnom ostvarenju u prvom (7 posto) i drugom prošlogodišnjem tromjesečju (6,6 posto), dok je u posljednjem tromjesečju iznosio 3,7 posto, što predstavlja znatno usporavanje.

Prošlogodišnji rast BDP-a temeljen je na 6,2 postotnom porastu osobne potrošnje te na 3,4 postotnom porastu državne potrošnje.

Pri tome analitičari PBZ-a kod osobne potrošnje napominju kako je 2007. godinu obilježio realni rast plaća od 2,2 posto, isplata duga umirovljenicima, dijelom i jaka kreditna aktivnost banaka (prva polovica godine) ali i povoljna kretanja na tržištu rada. Porast državne potrošnje pak posljedica je prvenstveno predizborne državne potrošnje u drugoj polovici godine.

Obje stope rasta, osobne i državne potrošnje, najviše su u posljednjih pet godina i zajedno su ukupnoj stopi rasta doprinijele sa 4,4 postotna boda, navode analitičari PBZ-a pozivajući se na privremene podatke Državnog zavoda za statistiku.

Znatan doprinos ukupnom rastu dale su i investicije (2,0 postotna boda) iako je u odnosu na 2006. godinu njihov rast usporen s 10,9 na 6,5 posto, što analitičari PBZ-a povezuju sa usporavanjem kreditne aktivnosti banaka u drugoj polovici prošle godine. Dodaju da se usporavanje rasta investicija dalo naslutiti iz znatnog usporavanja građevinske aktivnosti koja je u prošlog godini zabilježila stopu rasta od svega 2,4 posto.

Napominju i da je na godišnjoj razini došlo i do usporavanja izvoza roba i usluga, sa 6,9 posto (2006.) na 5,7 posto, dok je uvoz usporio sa 7,3 posto na 5,8 posto, što je u konačnici rezultiralo negativnim doprinosom neto izvoza od 0,8 postotnih bodova.

(H)

Naslovnica Biznis