Novosti BiH

uskoro kreće proces privatizacije dva telekom operatora u FBiH

Hrvatima HT Mostar - Austrijancima BH Telecom

uskoro kreće proces privatizacije dva telekom operatora u FBiH

Kada je u pitanju privatizacija HT-a Mostar svojedobno potpisanim sporazumom HT Zagreb ima pravo prvokupa udjela u slučaju bilo kakvog prijenosa ili prodaje udjela u HT-u Mostar, dok se za privatizaciju BH Telecoma kao najzainteresiraniji spominje Mobilko

Kada je u pitanju privatizacija HT-a Mostar svojedobno potpisanim sporazumom HT Zagreb ima pravo prvokupa udjela u slučaju bilo kakvog prijenosa ili prodaje udjela u HT-u Mostar, dok se za privatizaciju BH Telecoma kao najzainteresiraniji spominje Mobilkom Austria Group

O privatizaciji dvaju telekoma postoje različita razmišljanja
i javnosti i političkih stranakaOpis
Premijer vlade FBiH dr. Nedžad Branković izjavio je kako je veliki interes potencijalnih kupaca za privatizaciju dva telekom operatora u FBiH, BH Telecom i Hrvatskih telekomunikacija Mostar, naglasivši kako ga to ohrabruje jer znači da je ovo prava prilika i da treba koristiti vrijeme kada je atraktivnost za njihovu kupnju na vrhuncu.

- To trebamo iskoristiti jer ne prodajemo radi prodaje, nego zbog razvoja i mi tu prodaju trebamo iskoristiti da riješimo svoje probleme - izjavio je Branković.

Glas sindikata

O privatizaciji dvaju telekoma postoje različita razmišljanja i javnosti i političkih stranaka. Međutim, oni koji su, uz ostale, svakako najzainteresiraniji i čije mišljenje također treba uvažavati je i sindikat dvaju poduzeća.

Njihovo je stajalište kako se započeti proces privatizacije telekom operatera može nastaviti isključivo na temelju prethodno donesenog zakona u federalnom Parlamentu korak po korak, ocjenjujući da prvi korak ne smije biti veći od 30 posto ukupnog državnog kapitala. Idući korak je dodatna prodaja utemeljena na prethodnoj analizi, ali to ni u kojem slučaju ne smije biti većinska prodaja.

Također, mišljenja su kako u pripremi zakona o privatizaciji telekoma treba analizirati i ugraditi sva pozitivna iskustva zemalja iz okruženja te znanja i iskustva domaćih stručnjaka i sindikata jer su u dosadašnjem razdoblju izostala mišljenja domaćih znanstvenih institucija i eksperata iz te oblasti.

Telekom Srpske

Ono što također može utjecati na visinu cijene dvaju telekom operatora je činjenica da je Telekom Srpske već privatiziran, što je dovelo do novih odnosa na tržištu. Činjenica je, pak, kako Telekom Srpske, koji je prodan Telecomu Srbije za 600 milijuna eura, ne razmišlja o sudjelovanju u procesu privatizacije BH Telekoma i Eroneta.

Treba naglasiti kako on i po sadašnjoj strukturi telekom operatera može ispuniti plan širenja i na tržište Federacije BiH, odnosno cijele države. Kada je u pitanju privatizacija HT-a Mostar, situacija je nešto drukčija nego kod BH Telecoma.

Naime, Sporazum o provedbi programa pripajanja HT Mostara i HT Mobilne koju su u listopadu 2006. godine postigli vlada Federacije BiH i T- HT-a Zagreb, u vlasničkoj strukturi HT-a Mostar, nakon pripajanja “Eroneta”, vlada FBiH ima 55,67 posto vlasništva, T- HT Zagreb ima 39,10 posto, a Hrvatske pošte Zagreb 5,23 posto. Vladi Federacije BiH nakon izdavanja rješenja o odobrenju upisa izvršene privatizacije pripada 50,103 posto, a 5,567 udjela stečenog na temelju javnog upisa.

Ono što je važno naglasiti kada je u pitanju privatizacija HT-a Mostar je ta što ovim sporazumom HT Zagreb ima pravo prvokupa udjela u slučaju bilo kakvog prijenosa ili prodaje udjela u HT-u Mostar. Predsjednik Uprave HT-a Mostar Stipe Prlić nije želio dublje ulaziti u najave oko privatizacije HT-a Mostar ističući kako je to prije svega stvar vlasnika, odnosno vlade Federacije BiH.

- Vjerujem kako će vlada FBiH znati odabrati najpogodniji trenutak za privatizaciju HT-a Mostar - izjavio je za „Slobodnu Dalmaciju“ – predsjednik Uprave HT-a Mostar Stipe Prlić, ne precizirajući je li to sada, kako tvrdi premijer Branković, ili najbolji trenutak treba još neko vrijeme čekati. Miroslav Landeka Za privatizaciju BH Telecoma kao najzainteresiraniji spominjao se Mobilkom Austria Group.

Predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe i Mobilkoma Austria, Boris Nemšić izjavio je kako su i dalje zainteresirana za ulazak na bosanskohercegovačko tržište i prati stanje u ovom području, ali bi jako voljeli kada bi se stvari brže odvijale. - Bilo bi dobro kad bi Parlament Federacije BiH brže donosio odluke kako bi se pokrenuo proces prodaje BH Telecoma. Prema posljednjim podacima, BH Telecom ozbiljno gubi udjel na tržištu - izjavio je Nemšić, dodavši da Mobilkom Austria Group ne može govoriti o načinu privatizacije BH Telecoma, jer će o tome odlučiti Parlament FBiH.

- Parlament će to odlučiti, ali, s naše točke gledišta, bitno je kakva upravljačka prava imate, a ne koliko postotaka vlasništva. Mi mislimo da možemo vrlo snažno i dobro razviti to tržište, a za to su nam potrebna i određena prava, a je li to 39, 52 ili 70 posto vlasništva, druga je stvar - istaknuo je Nemšić.

Naslovnica BiH