Novosti BiH

 staro i trošno zdanje nije izdržalo

Vareš: kuća pala na cestu

 U ulici Put mira na broju 12 trošna i nenastanjena kuća vareške obitelji Žuljić, stara tko zna koliko desetljeća, zbog nebrige i neodržavanja srušila se na prometnicu.

Opasnost je, srećom, na vrijeme uočena, ulicu je policija zatvorila, pa stradalih i ozlijeđenih nije bilo. Nema ni materijalne štete, osim nekoliko ogrebotina na pročelju susjedne kuće. Ovaj događaj će ponovno aktualizirati pitanje napuštenih i ruševnih objekata u Varešu.

 Naime, velik broj nekadašnjih stanovnika ovoga grada protjeranih u ratu nikada se nije vratio, osim možda na nekoliko dana. Njihove kuće, poslovni i gospodarski objekti od tada su izloženi atmosferskim utjecajima i zubu vremena. Osim što predstavljaju iznimno ružnu sliku i kvare izgled grada, predstavljaju veliku sigurnosnu prijetnju.

 Tu prijetnju građani su prepoznali, i na posljednjem sastanku Foruma za sigurnost od pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu Željka Franjića tražili su poduzimanje odlučnih mjera za uklanjanje ili adaptaciji ovih objekata.

Franjić je rekao da djelatnici službe Civilne zaštite već rade na kompletiranju podataka o ruševnim objektima i njihovim vlasnicima, a Općinsko bi vijeće, na inicijativu Foruma za sigurnost građana, trebalo donijeti odluku o tome kako se valja postaviti prema onima koji se ogluše na pozive za uklanjanje ili popravak starih i ruševnih kuća i gospodarskih objekata.

goran sprečkić

Naslovnica BiH