Novosti BiH

ratne udruge iz rs žele na trebeviću podignuti spomen-obilježje visoko gotovo 30 metara

Miroslav Lajčak protiv gradnje pravoslavnog križa nad Sarajevom

Prijedlog za postavljanje križa na Trebeviću je neodgovorna zloporaba žrtava i politička provokacija smišljene kako bi se stvorile međuetničke tenzije. To je neprihvatljivo, kaže visoki predstavnik

Prijedlog za postavljanje križa na Trebeviću je neodgovorna zloporaba žrtava i politička provokacija smišljene kako bi se stvorile međuetničke tenzije. To je neprihvatljivo, kaže visoki predstavnik

Miroslav Lajčak                                                Foto: Ivan Rozić
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák komentirao je pozive iz udruga iz Republike Srpske (RS) za postavljanjem križa na Trebeviću, na teritoriju općine Istočno Novo Sarajevo u Republici Srpskoj, nad kojom vlasti glavnog grada BiH nemaju nikakvog utjecaja pa tu gradnju zakonskim putem ne mogu ni osporiti.

 - Religijski simboli, korišteni na prikladan način, mogu promovirati pomirenje. Međutim, vrlo često se lokacije, dimenzije ili idejna rješenja zlouporabljaju kako bi se namjerno isprovocirao i stvorio konflikt. Prijedlog za postavljanje križa na Trebeviću je neodgovorna zlouporaba žrtava i politička provokacija smišljeni kako bi se stvorile međuetničke tenzije. To je neprihvatljivo. Općinski organi vlasti su odgovorni za relevantne dozvole o planiranju gradnje. Od njih očekujem da djeluju na način kojim se zagovara pozitivan pristup pomirenju i ne podižu tenzije - izjavio je Lajčak dodavši kako je stabilna politička atmosfera u BiH jedan od preduvjeta tranzicije iz OHR u EUSR, te da do tada zadržava sve svoje ovlasti.

Na padinama planine Trebević, koja dominira nad Sarajevom, najavljeno je podizanje velikog križa koji bi podsjećao na Srbe poginule tijekom proteklog rata u BiH. Predstavnici udruga iz Republike Srpske koje okupljaju obitelji stradalih i nestalih te bivših zatočenika stoje iza ideje o podizanju pravoslavnog križa na mjestu Zlatište, vidljivom iz gotovo svakog djela Sarajeva. Betonski križ, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok dvadeset i šest, a širok osamnaest metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum.

Također bi bio osvijetljen reflektorima i tako vidljiv i u noćnim satima. Izvedba cijelog projekta stajala bi oko 120 tisuća eura. Najava izgradnje križa, međutim, već je izazvala brojna negodovanja žitelja Sarajeva i udruga, uz obrazloženje, kako bi gradnja križa na Zlatištu, gdje je bilo jedno od zapovjednih mjesta vojske koja je opsjedala grad, predstavljala uvredu za sve žrtve opsade Sarajeva. Prema procjenama tijekom opsade Sarajeva od 1993. do 1995. godine poginulo je više od jedanaest tisuća njegovih građana.

 

Naslovnica BiH