Novosti BiH

nema prijetnji za stabilnost gradskog simbola

Pukotine u luku Staroga mostarskog mosta

Pukotine koje su se pojavile na više mjesta u luku Starog mosta, za koje su pojedini mediji ustvrdili kako su prijetnja za stabilnost samog mosta, ostale su samo kratkotrajna medijska senzacija.

Karakter pukotina koje su uočene na Starom mostu ne ukazuje ni na kakav problem koji bi bio vezan za stabilnost ili nosivost mosta. Ocjena je to i Povjerenstva stručnjaka, koje je formirao gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nakon spekulacija koje su se pojavile, kao i ocjena dekana Građevinskoga fakulteta u Sarajevu prof. Muhameda Zlatara koji je bio predsjednik Povjerenstva za tehnički prijem Starog mosta.

Prema procjenama prodekana za nastavno-znanstveni rad prof. Mustafe Hrasnice, kojemu je uža specijalnost seizmičko građenje, pukotine su se najvjerojatnije pojavile zbog blažih potresa koji na trusnom hercegovačkom podneblju nisu rijetkost. Ipak cijela stvar će se ispitati i bit će utemeljeno stručno povjerenstvo koje će detaljno ispitati uzroke nastalih pukotina na Starom mostu i utvrditi daljnje korake za njegovo zbrinjavanje.

M. LANDEKA

Naslovnica BiH