Novosti BiH

hrvatski državnih vrh traže dogovor među strankama sa hrvatskim predzankom u susjednoj državi

Čović: Sanader i Mesić obećavaju pomoć Hrvatima u BiH

hrvatski državnih vrh traže dogovor među strankama sa hrvatskim predzankom u susjednoj državi

Draga Čović predsjednik HDZ-a BiH
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić obećali potporu Hrvatima u BiH, ali i pozvali hrvatske političare da ne radikaliziraju odnose u zemlji u procesu ustavnih promjena te nastoje postići dogovor s bošnjačkim i srpskim partnerima.

- Iznio sam platformu HDZ-a i Kreševsku deklaraciju oko koje su temeljito upoznati i oni je razumiju. Ono što oni kod nas traže je ohrabrenje da izbjegnemo bilo kakvu radikalizaciju odnosa u BiH. Ranije se pokazalo u praksi da tim putem Hrvati ostanu dodatno uskraćeni za svoja prava  -  rekao je Čović za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

- To pak praktično znači da trebamo tražiti partnerski odnos s bošnjačkom i srpskom stranom, odnosno s međunarodnom zajednicom. Tako opredijeljeni možemo računati na apsolutnu potporu službenog Zagreba i od predsjednika i premijera - rekao je Čović.

Čović je u petak u odvojenim razgovorima u Zagrebu od Sanadera i Mesića zatražio njihovu aktivniju potporu u međunarodnom lobiranju za Hrvate u BiH.

- Izrazio sam očekivanje da nam pomognu kako bi izborili jednakopravnu poziciju u BiH jer je sada apsolutno nemamo. Mislim da smo se oko svih tih detalja apsolutno složili i ja očekujem vrlo aktivnu ulogu premijera i predsjednika Republike oko svih pitanja koje se tiču Bosne i Hercegovine - rekao je Čović.

Hrvatski političari zagovaraju federalizaciju Bosne i Hercegovine na više jedinica koja je sada, na temelju Daytonskoga sporazuma, podijeljena na dva entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Iz RS-a je prognana većina Hrvata dok su pak u Federaciji BiH majorizirani od strane Bošnjaka.

Naslovnica BiH