Novosti BiH

donacija hrvatske vlade za 78 mladih bračnih parova

Kiseljak: mladim obiteljima materijal za kuće

donacija hrvatske vlade za 78 mladih bračnih parova

Potpisivanje ugovora za domnacije / Milo Jukić 
U nazočnosti ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Borisa Belanića, predstavnika Uprave za prognanike, izbjeglice i povratnike hrvatskog Ministarstva turizma, mora, prometa i razvitka Marija Zeke, te načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka, u općinskoj vijećnici 78 mladih Kiseljačana potpisalo je ugovore o donaciji građevinskog materijala.
Hrvatska Vlada tim se ugovorima obvezala donirati kompletan građevinski materijal za izgradnju 78 obiteljskih kuća mladih bračnih parova, izuzev šljunka i pijeska, a primatelji donacija da će u zadanim rokovima ugraditi materijal, te da kuće neće otuđiti.

Vlada će graditi kuće tako da “glava obitelji“ dobiva 35, a svi ostali članovi obitelji još po 10 četvornih metara korisnog prostora. U prosjeku će Vlada, istaknuto je, za svaku od kuća izdvojiti između 30 i 100 tisuća kuna.

Osim Belanića, Zeke i Mišurića Ramljaka, koji su govorili o tehničkim i političkim aspektima donacije, nazočnima se obratio i Mato Bajkuša, koji je u administraciji Općine Kiseljak zadužen za provedbu ugovora. On je korisnicima donacije potanko objasnio modalitete i način korištenja donacije, nakon čega se moglo pristupiti potpisivanju ugovora.

Kad se zna da većina korisnika donacije potječe iz ratom prognanih obitelji, te da sada uglavnom već imaju vlastite obitelji, donacija se bez sumnje može smatrati značajnom pomoći Vlade Hrvatske u ostvarenju težnji da Hrvati ostanu i opstanu u Kiseljaku i srednjoj Bosni.

Ova činjenica dobiva na težini i kad se navede podatak da je broj korisnika donacije, ne samo u Kiseljaku nego i u drugim općinama, svake godine povećava.

MILO JUKIĆ

Naslovnica BiH