Novosti BiH

FEDERALNA TV KUĆA PRED PARLAMENTOM

Skuplja RTV pristojba, reakcije negativne

FEDERALNA TV KUĆA PRED PARLAMENTOM

Za potpunu financijsku konsolidaciju Radio-televizije BiH (BHRT) potrebno je osigurati u idućih pet godina čak 60 milijuna KM.

Takvu procjenu izradio je menadžment toga javnog servisa i uputio je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Deset posto sredstava ili oko šest milijuna KM osiguralo bi se ako bi se RTV pristojba povećala sa šest na devet KM. Preostalih šest milijuna planiranih za ovu godinu trebala bi dijelom osigurati država, a dio bi trebao biti prikupljen kroz međunarodne fondove.

Teško će biti provesti ambiciozan plan konsolidacije BHRT-a. No prvi korak u tom pravcu već je napravljen s povećanjem RTV pristojbe sa 6 KM na 6,70 KM, tako da bi pretplatnici već za ožujak uz račun za telefon trebali dobiti i uvećani račun za RTV pristojbu.

Operateri

Predsjednik Upravnog odbora Javnog RTV sustava Nikola Deretić, izjavio je kako su ovih dana poslali obavijest za sva tri telekom operatera o obračunu RTV pristojbe, nakon što su uskladili cijenu sa stopom inflacije u BiH.

Na povećanje pristojbe negativno su već reagirali i pojedini zastupnici u državnom parlamentu, dok u Regulacijskoj agenciji za komunikacije odgovaraju kako oni nisu ovlašteni tumač zakona te da nemaju nadležnost da ukinu Odluku Upravnog odbora RTV sistema o povećanju, vraćajući lopticu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Branko Dokić, predsjedatelj Parlamentarne komisije za promet i komunikacije, kazao je da se mogu provjeriti razlozi za ovakvu odluku Upravnog odbora, ali da je zakon propisao usklađivanje takse sa stopom inflacije u BiH.

Predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar Stipe Prlić u izjavi za 'Slobodnu Dalmaciju’ potvrdio je da su u HT-u Mostar, kao i druga dva telekom operatera, dobili Odluku Upravnog odbora Javnog RTV sustava o povećanju RTV pristojbe i da će tako postupiti i u računima za ožujak HT-a Mostar ispostaviti račun u iznosu od 6,7 KM.

MIROSLAV LANDEKA

Dodik kritizira

Premijer Republike Srpske i predsjednik najjače stranke SNSD Milorad Dodik je na konferenciji za novinare, kritizirajući program BHRT-a, izjavio kako će razmisliti i da li će plaćati RTV pristojbu.
Odgovarajući na pitanje novinara BHT-a oko antikorupcijskog tima koji priprema OHR, Dodik je rekao da se i sama BHT treba najprije upitati gdje je novac koji ide toj medijskoj kući.
- Da nije tako, kako se onda mogu tumačiti ogromni gubici koji postoje u BHT 1, sumnjivi aranžmani i kupnja programa, namještanja i drugo? - zapitao se Dodik.

Naslovnica BiH