Novosti BiH

snovi jednog vremena

Kako su se gastarbajteri za vrijeme Juge vraćali u Hercegovinu: trošile su se pare 'teške kao olovo', žene se uljepšavale, a pojavio se i fenomen 'septembarske djece'...

snovi jednog vremena

''Cijela armija, možda i pola milijuna ljudi, dođe svakog decembra. Iz Duisburga, Livna, Pariza, dalekog Amsterdama s obala i Baltika i Normandije. U inostranstvo, u druge republike, otjera ih škrta zemlja, želja da rade u industriji blizu svoga praga, da imaju kuću i kućište, neku mašinu, kamion, a i zbog onog vječnog, 'kupi mi tata'....'', tim riječima započinje dokumentarni film Milutina Kosovca 'Jugo moja' iz 1973. godine, koji prikazuje povratak gastarbajtera u svoje krajeve.

Iako se, tih 1970-tih godina,  u Bosni i Hercegovini godišnje stvaralo oko 25 tisuća novih radnih mjesta, velik broj ljudi bio je prisiljen na odlazak, jer posla nije bilo dovoljno.

Film snimljen u produkciji Sutjeska filma, iz arhive Sarajevskog filmskog saveza, prikazuje najsvečaniji trenutak, povratak gastarbajtera u svoj rodni zavičaj i trošenje novca koji se ''do decembra čuvao u kesama uvezanim sa 11 čvorova'', piše bljesak.info.

Mjesec je to radosti, kako navode, kad se 'pare teške kao olovo' troše i kad se prešute žuljevi, nesanice i činjenica da je tih jedanaest mjeseci život u tuđini tuga golema.

 

Mostar, Ljubuški, Duvno, Derventa, Cazin… gradovi su u kojima su se pripremali veliki dočeci. Žene su se uljepšavale, lokalni trgovci punili radnje robom očekujući bogatu žetvu.

Mjesec je to kad su se sklapali brakovi, te se javlja i fenomen 'septembarske djece' zbog činjenice da su se novi članovi obitelji uvijek rađali u mjesecu rujnu.

Film prikazuje i sastanke povratnika, ekonomskih emigranata kako su ih tada nazivali, na kojima je bilo riječi o novim ulaganjima, obrazovanju, odnosima sa sarajevskom Privrednom bankom, o novcima koje gastarbajteri donose u zemlju, a sve u svrhu povratka i pronalaženja načina ostanka s obitelji u rodnom zavičaju.

''Imam para i sve je bogato, ali je Juga moje staro zlato'', stihovi su pjesme kojom završava dokumentarac o snovima jednog vremena. 

Naslovnica BiH