Mozaik Život

dokazano djeluje

Želite li se osjećati bolje, biti zdraviji, zadovoljniji, uspješniji i sretniji u ljubavi? Rješenje je jednostavno, možete ga isprobati odmah, baš danas je najbolji dan za to

dokazano djeluje

Začudite li se kad vas netko pusti preko reda bez da ste ga zamolili, kad vas na šalteru dočekaju susretljivo, kad se s nekim u prolazu sudarite, a nemili susret ne završi svađom nego uljudnom isprikom i osmijehom? Nažalost, živimo u svijetu u kojem ovakve stvari, koje bi trebale biti same po sebi razumljive, predstavljaju iznimku, a ne pravilo.

Baš zato je prije 21 godinu utemeljen Svjetski dan ljubaznosti i slavi se upravo danas. Smisao mu je podsjetiti nas na važnost ljubaznosti, jednog od temeljnih ljudskih principa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Serenities Path (@serenities_path) on

Hrvatski jezični portal definira ljubaznost kao kao osobinu onoga tko je ljubazan, a ljubazan je, prema istom izvoru, onaj tko je u ophođenju ugodan, srdačan i susretljiv.

Pomalo štura definicija ne spominje ljubazna djela, mala i velika, kojima možemo iskazati ljubaznost, a koja mogu, čak i u ovom neljubaznom svijetu, pokrenuti pozitivnu lančanu reakciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Digi Nerds & Business Chicks (@diginerds_and_businesschicks) on

Utemeljitelji Dana ljubaznosti, okupljeni u organizaciji World Kindness Movement, zapravo su željeli postići baš to, nadahnuti ljude da se ponašaju prijateljski, srdačno, velikodušno i obzirno jedni prema drugima, jer na ljubaznost se uzvraća ljubaznošću, što svijet čini boljim mjestom, odnosno bar bi tako trebalo biti.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Logo-Ergo Westpfalz GbR (@logoergo.westpfalz) on

Ljubaznost se, nažalost, u današnje vrijeme često shvaća kao slabost, dok se njena negacija smatra nužnim zlom na putu prema uspjehu pa se stoga tolerira. Jer uspjeh jamči zadovoljstvo, zar ne?

No želimo li uistinu biti sretni i zadovoljni, pokazuju istraživanja poput ovog,  trebamo biti ljubazni, jer kad smo takvi, postajemo sretniji, a što smo sretniji, postižemo više uspjeha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Insta Cafe (@instacafe.mk) on

Brojne znanstvene studije, ali i osobne priče koje su dospjele u javnost, pokazuju da je ljubaznost jedan od temelja dugih i sretnih veza, a presudna je i u pokušaju nadilaženja podijeljenosti u društvu.

Kad se ponašamo ljubazno činimo dobru stvar i za sebe, utvrdili su u poznatoj američkoj klinici Cedars Sinai, jer nam se u tijelu stvaraju spojevi koji popravljaju raspoloženje i zdravlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristen Herrick-Feazell (@_ms_feazell) on

Među tim spojevima su 'ljubavni hormon' oksitocin koji, osim što produbljava veze među ljudima dokazano snižava stres, a tu su i dopamin, odgovoran za efekt poznat kao 'helpers's high' i serotonin, neurotransmiter odgovoran za raspoloženje.

Treba li nam više razloga za biti ljubazn(iji)i?

Naslovnica Život