Mozaik Život

Velika oštećenja

'To nikako ne bih preporučila pacijentima, a većina ih se pomami za rezultatima': splitska stomatologinja otkriva opasnosti popularnog trika za izbjeljivanje

Velika oštećenja

Oni koji češće uživaju u kavi, čaju, tjesteninama s umacima ili pak duhanu, vjerojatno su grubo svjesni činjenice da njihovi zubi s vremenom postaju sve tamniji, kao i da se stvaraju mrlje kojih se postaje sve teže riješiti.

Kako očajnička vremena zahtijevaju poduzimanje očajničkih koraka, moguće da spomenuti pojedinci posegnu za širokodostupnim izbjeljivačima zubi. Nikakvo čudo, ne samo da nas bombardiraju reklamama za iste, već nam se i s televizijskih ekrana smiješe ljepotani i ljepotice bisernih osmijeha.

No koliko u tim napadima očaja  zapravo učinimo štete? Razni receptići i trikovi izreklamirani na Internetu kriju neželjene posljedice na zdravlje zubi, a onaj najpopularniji je svakako "čudotovorna" mješavina sode bikarbone i limunova soka, u koju neki dodaju i sol.

A dok je soda bikarbona u prošlosti prolazila kao "prirodna pasta za zube", s obzirom da ljudi boljih opcija jednostavno nisu imali, ova blago abrazivna supstanca danas u kombinaciji s kiselinama može napraviti poveću štetu, upozravaju stručnjaci.

O njenom smo djelovanju priupitali i splitsku stomatologinju Deni Milevčić.

- Mješavina sode bikarbone, koja je sama za sebe prilično abrazivna, s limunovim sokom uistinu može donekle izbijeliti zube, ali isto tako može i oštetiti caklinu. U pretjeranom korištenju - a ljudi su skloni pretjerivanju kad vide da ono što rade ide dobro -  može napraviti priličnu štetu... - kaže nam liječnica s dugogodišnjim iskustvom rada s pacijentima.

- Isto vrijedi i za sami limunov sok. Ono što je za organizam jako zdravo, piti iscijeđeni sok limuna ujutro, nanosi štetu; Kod ljudi koji imaju tu praksu, primijetit ćete erozije u vratovima zubi - objašnjava.

Jednostavno je - sve prekiselo izaziva eroziju cakline u prečestom korištenju. 

Preporučujete li ikada svojim pacijentima izbjeljivanje ovim prirodnim putem? 

- Sodu bikarbonu s limunovim sokom vaši zubi mogli bi tolerirati otprilike jednom mjesečno, no to nikako nije ono što bih preporučila pacijentima, pogotovo kad znam da će se 'pomamiti' za rezultatima i pretjerati u upotrebi ovog recepta, posljedično napraviti i štetu i eroziju.

Zato sam apsolutno protiv ovog recepta u učestalijoj upotrebi - dobit ćete bjelinu, ali i abraziju i eroziju cakline, a onda ste napravili kontraefekt - na tom mjestu će se pojaviti karijes, stoga će se na tome mjestu više zadržavati hrana i lakše će se područje pigmentirati, odnosno stvorit će se nove i jače fleke.

Sol pak smanjuje upalu - kad imate upalu desni možete razmutiti sol u vodi i tom mješavinom mućkati pa ispljunuti da smanjite upalu, ali ribati zube solju - nikada ne!

Što je sa svježim jagodama ili unutarnjom stranom kore banane? Na društvenim mrežama važe kao jedni od boljih prirodnih izbjeljivača...

- Jagoda je puna C vitamina pa može lagano izbijeliti, kao i unutarnja strana kore od banane. Ali to nije nešto s čim ćete postići dugotrajan efekt ili nekoliko nijansi bjelje zube. Netko tko genetski ima žućkaste zube neće dobiti dvije-tri nijase bjelje zube i biti zadovoljan samo od upotrebe ovoga voća.

Naime, tko puši, pije puno kave, čajeva koji "bojaju" zube, zaista može primjenom ovih trikova skinuti površinske mrlje nastale načinom života, no rezultati nisu dugotrajni, a nemaju ni pretjeranog efekta. Jedino što možete ako ustrajete je oštetiti zub, fleke će se stalno vraćati...

A paste za izbjeljivanje?

- Na pastama koje se reklamiraju kao one za izbjeljivanje nisam vidjela nikakvog efekta. Isprobala sam ih nekoliko i ne mogu reći da bih preporučila ijednu od njih. Ne vjerujem da izbjeljuju, moguće prije da ste češće četkali zube pa vam se stoga i čine mrvicu bjeljima...

- Jedino zaista dugotrajno rješenje je smanjiti konzumaciju svega što boja zube - kave, naročito čaja, smanjiti pušenje: živjeti zdravo, hraniti se zdravim namirnicama!

Higijena je, dakako, vrlo važna, kao i redovito čišćenje kamenca profesionalno u ordinaciji. Svakome bih preporučila da svaka tri mjeseca ode na čišćenje kamenca kod stomatologa, to je dovoljno za održavanje. 

Naslovnica Život