Mozaik Život

NEŽELJENI GOSTI

Budite se s ugrizima, a dom vam je poprimio neugodan miris? Možda se radi o najezdi nametnika koji se hrane ljudskom krvlju, evo kako ih se riješiti

NEŽELJENI GOSTI

Sezona je prošla, gostiju je sve manje, a apartman koji ste iznajmljivali i nakon čišćenja ima ustajao miris? Ili vam se to događa doma? Primijetite li da se budite s ugrizima, a nalazite točkaste tragove po posteljini? Možda su vam se u prostoru nastanile stjenice, vjerojatno najuporniji i najdosadniji nametnici.

Stjenice su mali, ovalni insekti smeđe boje koji se hrane krvlju životinja ili ljudi. Odrasle stjenice imaju ravna tijela veličine sjemenke jabuke. Nakon obroka, njihova tijela nateknu i dobiju crvenkastu boju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crusher (@tobi_crusher) on

 

Stjenice ne lete, ali se brzo kreću na podovima, zidovima i po stropovima. Ženke tijekom života izlegu stotine jajašaca, od kojih je svako veličine zrna prašine.

Odrasle stjenice, koje se nazivaju nimfe, mijenjaju kožu pet puta prije nego dostignu odraslu dob i trebaju obrok krvi prije svake promjene. U savršenim uvjetima ovi insekti mogu se razviti u potpunosti u samo mjesec dana i godišnje proizvedu 3 ili više generacija stjenica.

Iako piju krv, smatra se da ne prenose bolesti, piše portal Web MD.

Gdje se kriju?

Stjenice se mogu uvući u dom preko prtljage, odjeće, rabljenih kreveta i kauča i na drugim predmetima. Oni izravnaju svoja tijela kako bi se mogli uvući u sićušne prostore, širine kreditne kartice, Stjenice nemaju gnijezda poput mrava ili pčela, ali uglavnom žive u skupinama u skrivenim prostorima. Najčešće se skrivaju u madracima, kutijama i okvirima kreveta gdje su im dostupni domaćini čiju krv piju noću.

 

Međutim, s vremenom se mogu raštrkati po sobi, i skrivati se u pukotinama ili drugim mjestima gdje se osjećaju sigurno. Također, mogu se raširiti i u susjedne sobe ili stanove.

Budući da se stjenice hrane isključivo krvlju, njihovo prisustvo u domu nije znak neurednosti. Često ćete ih pronaći u besprijekorno čistim kućama, i hotelskim sobama.

Kad grizu?
Stjenice su aktivne uglavnom noću i obično grizu ljude tijekom spavanja. Zagrizu kožu i izvlače krv svojim izduženim ustima nalik na kljun. Hrane se od 3 do 10 minuta dok se ne uvećaju i onda gmižu, a da ih i ne primijetite.

Većina ugriza stjenice je bezbolna u početku, no kasnije će se razviti mali plikovi koji svrbe. Stjenice grizu na bilo kojem dijelu kože koji je izložen tijekom spavanja. Također, ugrizi nemaju crvenu točku u sredini, kao kod ugriza nekih drugih insekata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bed Bug Detergent (@bbdetergent) on

 

Ljudi koji ne znaju da su im se stjenice nastanile u kući često pripisuju svrab i ugrize komarcima. Tak kad ih vidite, možete biti sigurni da imate stjenice u kući.

Znakovi najezde 

Ako se budite s ugrizima koje niste imali kad ste legli spavati, moguće je da u kući imate stjenice, osobito ako koristite rabljen krevet ili drugi namještaj u vrijeme kad ste počeli primjećivati ugrize.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GotchA! Bed Bug Inspectors (@gotchabedbugs) on

 

Drugi znakovi zaraze su:
krvave mrlje na plahtama i jastucima
tamne mrlje izlučevina stjenica na plahtama i madracu, pidžami i zidovima
jajašca ili suha koža stjenica na prostorima gdje se skrivaju
ustajao i pljesniv miris (koji dolazi od žlijezda insekta)

Ako sumnjate na najezdu stjenica, podignite plahte, zavirite ispod madraca i pregledajte ogradu kreveta i vidite ima li znakova stjenica ili njihovih izlučevina. Uklonite prašinu s opruga kreveta i pregledajte i njih, pogotovo ako na njima ima tkanine.

Pregledajte i prostor oko kreveta, zavirite među stranice knjiga, provjerite telefon ili radio prijamnik, rubove tepiha, pa čak i utičnice.

Pregledajte i ormar jer se stjenice mogu zakačiti na odjeću. Ako i dalje niste sigurni, pozovite službu za dezinsekciju da oni pregledaju prostor.

 

Kako se riješiti stjenica?

Za početak, očistite sve prostore gdje su se stjenice nastanile.

To uključuje: čišćenje kreveta, posteljine, zavjesa i odjeće. Operite sve i osušite na najvišoj temperaturi. Plišane igračke, cipele i druge predmete koji se ne mogu prati u perilici stavite u sušilicu na 30 minuta.

Četkom istrljajte površinu madraca kako biste uklonili stjenice i jajašca, a zatim krevet i okolno područje. Nakon usisavanja, odmah zamijenite vrećicu usisavača, spremite ju u plastičnu vrećicu i bacite.

Zatvorite madrac i opruge nekom tkaninom koja se može zatvoriti sa svih strana. Stjenice mogu živjeti bez hrane i do godinu dana, pa držite ga u toj ‘vreći’ najmanje toliko, kako biste bili sigurni da su stjenice uginule.

Zatvorite eventualne pukotine u zidovima i stavite tapete kako se stjenice više ne bi mogle kriti na tim mjestima.
počistite detaljno prostor oko kreveta.

Ako su stjenice u madracu, možda je najbolje riješiti ga se i kupiti novi, ali prije kupovine riješite se stjenica u stanu, inače će se nastaniti u novom madracu.

Čišćenje prostora gdje ste naši tragove stjenica mogu kontrolirati problem, ali najbolje je, ako ih se jednom zasvagda želite riješiti, prostor tretirati kemijski. Takvi preparati mogu biti štetni,pa koristite samo proizvode koji su namijenjeni spavaćim sobama.Generalno je najefektniji i najbolji način da zovete stručnjake za dezinsekciju.

Naslovnica Život