Mozaik Život

nemojte ga mučiti

Hoće li vreli asfalt ozlijediti osjetljive šapice vašeg ljubimca? Postoji jednostavan test, odgovor ćete znati za 5 sekundi

nemojte ga mučiti

Opekotine i rane na osjetljivim psećim šapama kao posljedica šetnje po pregrijanim ulicama vrlo su česta pojava u ljetno doba, a mogla bi biti daleko rjeđa kad bi svi vlasnici ljubimaca znali za takozvano pravilo pet sekundi. Premda se vama može učiniti da je vrijeme idealno za šetnju, uzmite u obzir da se temperatura zraka uvelike razlikuje od temperature na koju se zagrijao asfalt.

Kad je u zraku  ugodnih 25, temperatura na površini ulice može dosezati i 52 stupnja. A kad je u zraku 31, asfalt je vjerojatno zagrijan na 62! Vi toga niste svjesni, osim ako ste bosi, no vaš četveronožni prijatelj itekako će osjetiti svaki suvišni Celzij, a posljedica su plikovi i opekotine koji mogu prerasti u rane.

Kako biste ljubimca poštedjeli muke, prije nego krenete u šetnju provjerite hoće li to vašem psu biti užitak ili patnja: prislonite dlan na osunčani dio ulice i brojite pet sekundi. Ako ste bez problema izdržali, temperatura je prihvatljiva, ako ste jedva držali ruku, radije pričekajte malo svježiji dio dana ili skratite planiranu šetnju i strogo se držite hlada.  

Naslovnica Život