Mozaik Život

Obrnute uloge

I najskromnije bilje u ovakvim posudama od vašeg će dnevnog boravka napraviti senzaciju; Nitko više ne želi fikuse i bršljane, evo kako cvijeće učiniti nenadmašnim dekorom

Obrnute uloge
La Perla Flowersndr Di Andrea Montin
La Perla Flowers

Cvijeće je IN, no za razliku od zamaha retro stila i 60-ih, kada su se u dnevne boravke i kuhinje uselile biljke nalik fikusima, bršljanima, koji su grabili zidove, vijugali u pravcu plafona, sada je u modi novo divno zelenilo, puno manjeg, decentnijeg obima.

A s njim u paketu nešto što su dizajneri prostora prepoznali kao apsolutni trend: tegle za cvijeće, lonce za biljke, po narodski pitare, koji su doslovce preko noći postigli status zanimljive interijerske dekoracije. I u toj novoj ulozi čak se i nametnuli pred zelenim ili cvjetnim stanarom, koji je u njemu našao svoj dom.

Sjećate se onih smeđih plastičnih pitara, u kojima su se nekada gnijezdile ljubičice ili mali kaktusi? Ako želite biti makar malo "in" maknite ih iz vidokruga, zaobiđite u širokom luku. Jesu, praktični su, jeftini, lako se peru, mogu padati i padati i opet bez lomljenja i nadalje vječno živjeti. Ali s druge strane, dozlaboga su dosadni.

Stoga, idemo u lov, a meta nam je nova generacija posuda za cvijeće, koji su s aktualnim trendovima uređenja doma postali svojevrsni dizajnerski fetiš. Javljaju se u svakojakom obliku, ima ih glinenih, keramičkih, kamenih, staklenih, metalnih. Rade se od betona, čvrstog tekstila, drveta, stakla, izdubljenog kamena iz prirode, preuređenih starih paleta. Transformirani su iz starih čajnika, u jarke boje obojanih kamionskih guma.

Često su oslikani. Uređeni u shabbyju, s ocrtanim prugama. Pitari mogu biti spojeni, izlaziti jedan iz drugoga, nadovezivati se u lanac, tvoriti instalacije u prostoru. Neki na sebi nose poruke, ljubavne izjave. I uvijek nam govore jednu bitnu stvar, to da je s cvijećem sve ljepše, mekše, ugodnije, toplije. Ali bez dobro odabrane njihove kućice, jer je i cvijeće imati mora, cijela ta priča nema završnu točku na i. Svoj puni krug.

Rupa za drenažu je važna

Sada idemo konkretno, koju posudu za koji cvijet odabrati, i tako se prilagoditi tajnom životu jedne biljke. Krećemo od tako atraktivnih, tako modernih, u svakom prostoru lako prilagodljivih keramičkih posuda, koje se javljaju u čitavom nizu oblika. No i one imaju problem, nedostaje im najbitnija stavka, rupa za drenažu zemlje.

Pa koliko god bile oku ugodne, za biljku mogu biti iznimno pogubne. Preporuka je stručnjaka da se u njih ne stavljaju one koje trebaju puno vode. A ako baš želite jednu takvu, tada u keramički pitar umetnite jedan manji, najbolje bi bilo plastični. Naravno, s rupom koja će omogućiti otjecanje suviška vode.

Uz bok uvijek popularnim keramičkim pitarima našli su se i betonski i kameni, koji se savršeno uklapaju uz velike cvjetne balkone i razigrane vrtove. I betonske i kamene tegle imaju problem s odvodom suvišne vode, pa vodite računa da u njima sadite biljke koje lako podnose visoke vrućine i manjak vlage.

Glineni ne vole zimu

Priroda nam sama kaže da bi izbor mogao pasti na kaktusiće ili čuvarkuće, koje najviše vole male pukotine u kamenu. I usprkos rigoroznim uvjetima šire se, bujaju, i pokazuju živahan život.

Metalne tegle su iznimno popularne, dekorativne su, vrlo česte u modernim kuhinjama kao mali rasadnici začinskog bilja. No kao i kod keramičkih, u njih je nužno uložiti drugu posudicu kako bi se osigurao normalan vodni odvod. Kod kupnje pokušajte pronaći one koje imaju ugrađene rupice. I svakako ih zaštitite od hrđe koja im je najveći neprijatelj. U slučaju da ih držite vani, pazite da ne budu direktno na suncu, jer se mogu previše zagrijati i toplinom isušiti biljku.

Glinene pitare svi vole jer su dekorativni, tako prirodni, idealni za biljke koje ne vole puno vode. Oprez, tijekom zime ih ipak sklonite s hladnoće jer su podložni pucanju. Stručnjaci vele da su idealni za kućno okružje, u koji unose notu prirodnosti i topline. Imaju i svoje kraljice u vidu pitara od terakote, koji se iznimno dobro uklapaju u svaki prostor.

Lijepe su i drvene teglice koje zahtijevaju premaze, kao zaštitu od vlage i života u vanjskom okružju. A za one koji se najmanje žele zamarati, naš su prijedlog inovativne posude od velikih kamionskih guma. Oslikane ili obojane u jarke boje, mogu funkcionirati i kao svojevrsna vrtna futuristička instalacija.

Naslovnica Život