Mozaik Život

Farma bakterija

Znate li koju vrstu posuđa ne smijete ostaviti prljavu preko noći? Ni način pranja nije 'za igranje': evo gdje se kriju opasnosti i zašto biste ponekad trebali 'upriti' večer prije

Farma bakterija

Kad je riječ o obavljanju kućanskih poslova, svatko ima svoju rutinu za koju, dakako, misli da je najbolja i jedina ispravna. Bolja svakako od one koju ima njihov susjed, o rodbini da ne govorimo.

Ili su nasljedne ili pak "kontra" onima koje ste pokupili kod kuće tijekom odrastanja, ali bar se možete žaliti prijateljima da vaši staromodni roditelji još uvijek odbijaju kupiti perilicu za pranje suđa. Nakon obiteljskog ručka dozvoliti si najmanje jedan ironični komentar na istu temu.

Jer perilica za pranje suđa, pomislili biste, zasigurno je jedan od onih aparata koji se nalaze u svakome kućanstvu u Hrvatskoj, ali to nije točno. Iz tradicionalnih, ali i socioekonomskih razloga brojni su oni koji peru suđe "na ruke", a ova razlika nosi sa sobom posljedice ne samo na udobnost, već i na - zdravlje.

"Ne mogu zaspati ako mi je prljavo suđe ostalo na kuhinjskome pultu", na Instagramu je napisala nedavno Gwyneth Paltrow, glumica koja se prometnula u autoricu knjiga o prehrani, uređenju doma i organiziranju istoga, svemu "lifestyle" i ponajprije prirodnom.

A njoj to nikako nije ostaviti prljavu kuhinju. Dok kolutate očima nakon teškog radnog dana, a suđe se natapa u sudoperu, moramo vam javiti da je, možda ipak, u pravu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on

Vraćamo se najprije na onu razliku između pranja u perilici i ručnog pranja suđa. Razni eksperti za produktivnost savjetuju da i u jednome i drugom slučaju pranje ipak odradite navečer - tvrde, kako prenosi Telegraph, da će jednom kad vam posao uđe u rutinu, spomenuti "mot" osigurati lakša jutra i produktivniji dan u globalu.

Fizički podsjetnik vlastite lijenosti prethodnog dana nikome ne treba. Uz to, prljavo suđe prava je "farma bakterija", kako napominje autor gore spomenutog članka. Je li i opasno?

"Postoje mnogo važnije stvari o kojima biste trebali brinuti kada je higijena u pitanju", tvrdi Lisa Ackerley, stručnjakinja za sigurnost hrane. "Bakterije na prljavome suđu se množe preko noći, no ukoliko ih sljedećeg dana stavite u perilicu suđa, nema problema. Bakterije sigurno neće početi gmizati po kuhinji", dodaje.

No ukoliko nemate perilicu, koja u pranju koristi temperaturu vode višu nego što bi vaše ruke mogle podnijeti, a suđe perete ručno, "bilo bi bolje da ih ne ostavljate prljavima preko noći", upozorava ekspertica. Možete si to dozvoliti tu i tamo, ali u pravilu - ne.

Zagovaratelji pranja "na ruke" uvijek, ionako, imaju argument "prečistog posuđa" - jedno istraživanje, provedeno 2015. u Švedskoj, pokazalo je uistinu da dijeca odrasla u kućanstvima bez perilice imaju manju šansu za razvijanje alergija jer su izloženi većemu broju mikroba. Tu treba pripaziti.

"Moramo smanjiti rizik od razvijanja bolesti i infekcija, ali i dopustiti prirodnom mikrobiomu da se razvija", poručuje Ackerely s ciljem da osvijesti roditelje o tome da odrastanje u sterilnome okruženju nije preporučljivo, ali upozoravajući istovremeno na važnost redovite higijene, naročito ako se držite tradicionalnijih načina čišćenja.

Stoga naglašava i kako, ukoliko ćete suđe ionako staviti u perilicu, nema opasnosti u tome da oni prenoće u kuhinji, prljavi. Jedina iznimka tome su daske i pribor kojim režete sirovo meso, budući da tu postoji opasnost od razvijanja kampilobakterija, najčešćeg uzroka trovanja hranom - njih je potrebno oprati što prije i ostaviti da se suši. Ukoliko ga perete ručno, potrebno je koristiti antibakterijski deterdžent za pranje.

Naslovnica Život