Mozaik Život

DOSTA JE DEKLARACIJA

'Ravnatelj je složio nastavu prema prosvjedu, oduševljeni smo!': splitski srednjoškolci sutra marširaju za ono što im pripada

DOSTA JE DEKLARACIJA
Ivan Valić, Mirta Čenić, Marita Bobelj i Bruno Kontri splitski organizatori "Štrajka mladih za klimu"

Učenici širom svijeta i ovoga će petka, 15. ožujka, izići na ulice kako bi sudjelovali u "Štrajku mladih za klimu", prosvjedu koji je u svega nekoliko mjeseci nabujao u globalni pokret nazvan "Petkom za budućnost", a prvi put prosvjedu će se priključiti i mladi iz Hrvatske, srednjoškolci iz Zagreba, Varaždina, Pule te iz Splita.

Mladi prosvjedima za klimu sve glasnije izražavaju zabrinutost za svoju budućnost, a "odraslima" zamjeraju da se, usprkos sad već dramatičnim najavama bliske budućnosti koju će obilježiti poplave, suše, migracije, nedostatak hrane i druge nevolje izazvane klimatskim promjenama, malo radi na tome da se te promjene i proces globalnog zagrijavanja pokušaju ublažiti ili zaustaviti.

Oko organizacije splitskog prosvjeda angažiralo se petero maturanata – Mirta Čenić i Marita Bobelj iz Turističko-ugostiteljske škole, Ivan Valić i Bruno Kontri iz splitske Treće gimnazije (MIOC-a), te Bruno Jakobljević iz Druge gimnazije.

U hrvatskoj javnosti dosad je gotovo posve "ispod radara" prolazila priča o mladima koji su podigli glas protiv ugrožavanja njihove budućnosti time što se klimatski problemi – iako se za njih zna desetljećima – ne rješavaju.

Slabo se čulo o tome kako u stotinama europskih gradova učenici i osnovnih i srednjih škola, te studenti, petkom izlaze na ulice u doista impresivnom broju – đački prosvjedi u Belgiji okupljaju i više od 30.000 sudionika; sredinom veljače pokretu su se, prosvjedima koordiniranim u sedamdesetak gradova, pridružili i učenici u Velikoj Britaniji; osim u mnogim europskim zemljama mladi štrajkaju i u SAD-u, Australiji...

Upravo je australski premijer Scott Morrison klimatske prosvjede dočekao riječima kako bi bilo bolje više učiti a manje se baviti aktivizmom, dok je belgijska ministrica okoliša Joke Schauvliege dala ostavku nakon bure koju je podignula svojom izjavom da djecu koja, umjesto u školu idu na prosvjed, netko instrumentalizira u svrhe koje nemaju veze s klimom.

Usprkos, dakle, slabom ovdašnjem medijskom odjeku pokreta koji je rastao u svijetu, hrvatski učenici upoznali su se s učeničkim prosvjedima za klimu i razlozima njihova organiziranja internetskim putevima. U razlozima prosvjeda prepoznali su vlastite strahove i brige, stoga su odlučili i sami prosvjedovati.

Bruno Kontri kaže nam kako su prosvjed Policijskoj upravi prijavili na 500 ljudi, no, sudeći po tome kakav odjek ima poziv na sudjelovanje, splitskim školarcima upućen preko društvenih mreža, moglo bi ih biti i puno više.

– Važno nam je poslati poruku da i mi mladi razmišljamo, da se brinemo za budućnost. Ne možemo puno napraviti na globalnoj, ali možemo na lokalnoj razini, a od naših lokalnih problema naglasit ćemo potrebu očuvanja Marjana, odvajanja smeća i saniranja Karepovca.

Njegova kolegica Mirta Čenić kaže kako, "iako nam je društvo jako podijeljeno, svima trebaju i kisik i voda i zdrav okoliš. Mene su roditelji šetali po Marjanu, a i ja želim na Marjan voditi svoju djecu! Hrvatska nije industrijski razvijena zemlja, ne sudjeluje toliko u globalnom onečišćenju, no ovaj prosvjed je poruka – mladi ljudi žele da se čuje i njihov glas".

Poznato im je, kaže Kontri, da se u svijetu štrajka "picavanjem" škole, no ovdje se ipak neće raditi o tome, nego o jednosatnom prosvjedu koji će malo "ukrasti" od jutarnje, malo od popodnevne smjene, uglavnom uz suglasnost škola, ravnatelja i profesora, od kojih su mnogi oduševljeni odlukom učenika da pokažu kako razumiju s kakvim se problemom svijet suočava.

Mirta Čenić predsjednica je Nacionalnog vijeća učenika RH i predstavnica Splitsko-dalmatinske županije u tom vijeću. Kaže nam kako je Odjel za prosvjetu i kulturu županijskog Ureda državne uprave svim ravnateljima splitskih srednjih škola proslijedio molbu organizatora prosvjeda da puste učenike na prosvjed, dodajući i svoju preporuku, na čemu im mladi zahvaljuju.

– Mislim da je vrlo važno da nas ravnatelji podrže i da vrednuju naš glas. Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić izišao nam je u susret i nastavu organizirao prema satnici prosvjeda, čime smo oduševljeni i na čemu mu zahvaljujemo. Uostalom, problem zbog kojega prosvjedujemo tiče se svih nas, pa – iako su u fokusu prosvjeda učenici – pozivamo i studente i sve druge građane da nam se pridruže – kaže Mirta.

Sve krenulo od Grete

Globalne prosvjede mladih potaknula je sedamnaestogodišnja Greta Thunberg, Šveđanka koja je prošle godine započela svoj osobni štrajk za klimu odbijajući ići u školu.

Umjesto toga, prosvjedovala je pred zgradom švedskog parlamenta, upozoravajući na opasnost i posljedice globalnog zatopljenja, te tražeći da vlada njezine zemlje smanji emisije ugljikova dioksida u skladu s Pariškim sporazumom (kojemu je cilj ograničiti globalni rast temperature na 1,5, odnosno dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba).

S vremenom Greti su se pridruživali i drugi učenici, iz Švedske i drugih zemalja, podržavajući je i osnažujući njezino upozorenje kako političari ignoriraju alarmantni poziv znanstvenika da nešto konačno pokušamo učiniti kako bismo preokrenuli smjer kretanja globalnih temperatura, s obzirom da nam je za to ostalo tek 12 godina vremena.

Od Marmontove preko Banovine...

Jednosatni prosvjed za klimu u organizaciji splitskih srednjoškolaca u petak 15. ožujka, počinje u 13 sati, okupljanjem ispred zgrade HNK, nakon čega će se prosvjednici Marmontovom ulicom uputiti do Banovine, ispred koje će se organizatori obratiti sudionicima prosvjeda. Planirano je da se zatim prosvjednici vrate do Đardina.

 

Naslovnica Život