Mozaik Život

BMW SERIJE 8 COUPE

Djeluje vrlo atraktivno i uvjerljivo na cesti, a uz luksuz pruža izvrsne performanse

BMW SERIJE 8 COUPE

Predstavljanjem nove serije 8 BMW dodaje potpuno novo poglavlje duge povijesti senzacionalnih sportskih automobila. Jedan od tih modela je i BMW serije 8 u coupe verziji koji uz luksuz pruža izvrsne performanse, atraktivan dizajn i izuzetno napredne značajke kada je u pitanju tehnologija prikaza i kontrole, povezivost i pomoć vozaču.

Karoserija, pogonski sklop i ovjes dosljedno su usavršeni kako bi se postigla vrhunska agilnost, preciznost i ravnoteža koja se očekuje od vrhunskih sportskih automobila. U tom procesu izuzetno snažni motori spojeni su s BMW-ovim xDrive sustavom pogona na sve kotače i BMW EfficientLightweight dizajnom.

S vanjskim dimenzijama duljine 4843 mm, širine 1902 mm i visine 1341 mm uz međuosovinski razmak od 2822 milimetara BMW serije Coupe djeluje vrlo atraktivno i uvjerljivo na cesti. Niska i izdužena silueta automobila provlači se preko dužine čitave “osmice” zajedno s elegantnim prozorima i kosom linijom krova, završavajući na stražnjem dijelu s dvostrukim ispušnim “topovima”.

Novi BMW serije 8 Coupe dolazi kao standard s LED prednjim svjetlima koja su najmanja prednja svjetla bilo kojeg BMW-ova modela do sada. Oba svjetlosna sklopa koriste se za generiranje dnevnih svjetala za vožnju, kao i niske i visoke zrake, čime se stvara potpis marke u svakom trenutku.

Opcijski je dostupan s BMW Laserlight promjenjivim osvjetljenjem ceste i selektivnim snopom. BMW Laserlight ima domet od 600 metara. Plavi naglasci unutar zaštitnih znakova dvostrukih svjetala upozoravaju na visoko naprednu tehnologiju osvjetljenja.

Minimalistički i moderan dizajn vanjštine nastavlja se i u unutrašnjosti novog BMW-a serije 8 Coupe. Razrađeni dizajn interijera prepun je preciznih detalja i stvara skladnu ravnotežu između dinamike usmjerene prema vozaču i luksuzne elegancije.

 

Besprijekoran prijelaz između ploče s instrumentima i obloge vrata finaliziran je glatkim površinskim teksturama i pažljivim odabirom materijala. Istaknuta kožna obrada ploče s instrumentima i ramena vrata standardna je za novu BMW 8-Series Coupe.

Istodobno, sve uzdužne linije automatski usmjeravaju pogled prema naprijed na cestu s naglaskom na sportsku vožnju. To se posebno odnosi na široku središnju konzolu automobila, koja se diže prema ploči s instrumentima na prednjoj strani, što jasno odvaja područja vozača i suvozača.

Ovdje su upravljačka jedinica audiozapisa i funkcijske tipke, upravljačka ploča klimatizacijske opreme sa svim prekidačima, zasloni i središnji otvori za zrak za klimatizacijski uređaj, kao i samostojeći okvir za upravljanje bez nadzora, koji su postavljeni jedan iznad drugog.

Najsnažnija izvedba BMW-ova coupea serije 8 je oznake M850i xDrive s 4.4-litrenim V8 turbobenzincem snage 530 “konja” i okretnim momentom od 750 Nm. Radi se o novom motoru koji je u odnosu na prethodnika osnažen za čitavih 68 “konja” i 100 Nm okretnog momenta koji je raspoloživ između 1800 i 4600 “điri”.

S ovim agregatom ova inačica BMW-a 8 sprinta do “stotke” za samo 3,7 sekundi. Drugi agregat u ponudi bit će BMW 840d xDrive Coupe od 320 KS. Radi se o 3.0-litrenom 6-cilindarskom turbodizelašu sa TwinPower tehnologijom koji krasi okretni moment od 680 Nm raspoloživih pri niskih 1750 “điri”. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba mu 4,9 sekunda.

Prodaja BMW-ove “osmice” Coupe počinje krajem ljeta, a proizvodit će se u tvornici u Dingolfingu u Njemačkoj.

Naslovnica Život