Mozaik Zdravlje

Dok slatko snivate

Gladujete tijekom dana, ali dok spavate sve poništite: glavni krivac za debljanje mogao bi se kriti u omiljenoj večernjoj navici, nakon ovoga mnogi će se zamisliti

Dok slatko snivate

Ako ste mislili da spavanje na kauču ispred televizora utječe samo na ukočenost vaših vratnih kralježaka, mogli biste se neugodno iznenaditi, jer sudeći prema posljednjim istraživanjima, upravo se u toj navici kriju razlozi za - debljanje.

JAMA Internal Medicine donosi studiju prema kojoj ispada da žene koje spavaju pred televizorom ili pak s upaljenim svjetlima u sobi, mogu dobiti na težini upravo iz tog razloga - izglednije je da će, ukoliko prakticiraju naviku na dnevnoj bazi, kroz sljedećih pet godina dobiti na težini i prekoračiti onu "idealnu", prenosi i Evening Standard.

Testiranje je provedeno na 40 000 zdravih žena u dobi između 35 i 74 godine. Njihova težina zabilježena je na početku i na kraju, poslije šest godina ispitivanja. U obzir su uključeni faktori poput godina, rase, količine fizičke aktivnosti, no i kada se sve uzelo u obzir, rezultati su bili poražavajući po one koje prakticiraju spomenutu naviku.

Pokazalo se da su za 17% sklonije debljanju, točnije, samo je faktor spavanja pred televizorom ili s upaljenim svjetlima rezultirao dobitkom na težini od čak 6 kilograma.

22% ispitanica koje na dnevnoj bazi drijemaju ili spavaju s upaljenim svjetlima ušao je u kategoriju "prekomjerne težine", a čak 33% ih je postalo gojazno.

Autor istraživanja tvrdi: "Ovi rezultati sugeriraju kako je izloženost umjetnome svjetlu noću faktor rizika za debljanje i razvijanje pretilosti".

Zaključio je i kako spavanje s upaljenim aparatima ili svjetlima donosi problem na socioekonomskom planu, loše je za okoliš, ali i predstavlja, u globalu, nezdrav životni stil koji vodi nizu drugih zdravstvenih problema, uz spomenutu pretilost.

Dodaje i kako je kvaliteta sna nužna za zdravlje organizma i održavanje tjelesne mase, uz pravilnu ishranu, a mnogi upravo taj segment zanemaruju.

Naslovnica Zdravlje