Mozaik Zdravlje

Kralj čajeva

Sve blagodati napitka koji liječi, ali mnogi ga ne znaju pravilno pripraviti: u jednoj vrsti krije se i do 10 puta više antioksidansa, a evo kako se može za tren skuhati

Kralj čajeva

Jeste li se ikada zapitali zašto se toliko govori o zelenom čaju? Zeleni čaj potječe iz Kine, gdje je narodna medicina vjerovala da liječi gotovo sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih bolesti, primjerice depresije. Danas je znanstveno dokazano ljekovito djelovanje zelenog čaja pa se preporučuje da ga se pije što više, a mi vam donosimo rezultate nekoliko znanstvenih studija koje govore o tome zašto je ovaj čaj osobito poželjan. Neke od njih pokazale su da redovito pijenje zelenog čaja ima iscjeljujući učinak zahvaljujući sastojku epigallocatechin gallate ili EGCG.

Najnovije istraživanje pokazalo je da četiri šalice zelenog čaja dnevno, naravno ako ga uzimate redovito, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, smanjuje upale i smanjuje ukupnu količinu kolesterola u krvi, kaže dr. Lejla Kažinić Kreho, vlasnica i voditeljica Doctor Nutrition Bara i Nutrition Diagnostic Centra. Inače, da bi zeleni čaj imao pozitivan učinak na zdravlje, potrebno je piti najmanje tri šalice dnevno, pri čemu ona preporučuje kao najbolji izbor matcha zeleni čaj, jer ima 10 puta više antioksidansa nego obični zeleni čaj.

Druga mu je važna karakteristika, ističe nutricionistica, to što vas ovaj čaj adrenalinski digne, ali vas neće uznemiriti. Naime, ilustrira ona, kod nekih ljudi šalica kave zna izazvati nemir, neku vrstu stresa, pa je matcha čaj najbolji izbor kad želite nešto popiti da vam podigne razinu energije, ali ne izazove stres. No, ne preporučuje se ovaj čaj piti nakon tri sata poslijepodne jer može izazvati nesanicu, podsjeća dr. Kažinić Kreho.

 

 


Postoji dosta studija koje pokazuju da zeleni čaj može biti vrlo koristan u sprječavanju Alzheimerove bolesti. Sada je tim kanadskih znanstvenika došao do otkrića kako točno zeleni čaj može pomoći. Rezultati istraživanja sugeriraju da si češće priuštite šalicu ovog izuzetno zdravog napitka kao izvrsnu preventivu, a još je korisniji ekstrakt zelenog čaja.
Kanadski istraživači otkrili su da polifenol EGKG može spriječiti stvaranje beta-amiloidnih plakova, čije je nakupljanje jedna od glavnih značajki Alzheimerove bolesti.

 

 

Trenutno se u svijetu gotovo 50 milijuna ljudi suočava s Alzheimerovom bolešću. Prema nekim procjenama, očekuje se da će ta brojka do 2050. porasti na 131,5 milijuna. Ne zna se točno što uzrokuje tu bolest, ali znanstvenici pretpostavljaju da je ključna uloga u njezinu razvoju beta-amiloid, protein koji se može "vezati" za veće jedinice, formirajući tako naslage koje sprječavaju prijenos signala između živčanih stanica.

Alzheimerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest koju karakteriziraju poremećaji pamćenja i gubitak kognitivnih funkcija. Nažalost, lijek za tu bolest još nije dostupan, pa je još važnije usredotočiti se na prevenciju. Konzumiranje zelenog čaja i njegovih ekstrakata može pomoći u smanjenju dugoročnog rizika.

 

 

Mnogi se ljudi barem povremeno suočavaju s nadutošću. Kad su problemi ozbiljniji, važno je da otkrijete uzrok i pokušate utjecati na njega. U slučaju blažih smetnji vrlo su djelotvorni domaći pripravci. Jedan od najboljih je kombinacija zelenog čaja, papaje i aloe vere. Redovito pijenje napitka pripremljenog od tih sastojaka učinit će da se situacija znatno popravi za manje od tjedan dana. Nadutost će biti samo neugodna uspomena.

Razlozi nadutosti mogu varirati. Često je to problem onih ljudi koji jedu prebrzo. U nekim slučajevima nadutost je simptom netolerancije na određenu hranu. Iako se svakako preporučuje da pijete dovoljno tekućine dnevno, najbolje je uzeti vodu, ali izbjegavajte pijenje tijekom obroka, osobito ako ste često napuhani. Nadutost se također može pojaviti i zbog konzumiranja tekućine tijekom jela, zbog pogrešnog kombiniranja previše različitih namirnica u jednom obroku, ali i zbog toga što razgovarate punim ustima. Kombinacija zelenog čaja s papajom i aloa verom pomaže jer u papaji postoje brojni korisni enzimi koji pomažu bržem probavljanju hrane, a osobito u probavi proteina. Time se smanjuje rizik od nadutosti. Osim toga, zeleni čaj će vam pomoći i kod mršavljenja. Aloe vera djeluje kao blagi laksativ i smiruje crijeva. Kombinacija papaje, zelenog čaja i aloe vere stoga može biti odlično rješenje za sve one koji se bore s nadutošću.

Priprema zelenog čaja

Čajnu žličicu zelenog čaja prelijte s 2 dl vruće, ali ne kipuće vode (najbolje vodom zagrijanom na 70 stupnjeva Celzijevih). Ostavite poklopljeno tri minute, zatim procijedite.

Najbolje je piti nezaslađeni čaj.

Tri stotine spojeva

Zeleni čaj ima više od tri stotine poznatih spojeva, od kojih je najpoznatiji kofein, kojeg sadrži 1-5 posto uz manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin, adenin); polifenole (5-27 posto), čiju većinu čine katehini (flavonoli); sadrži i vitamine B-skupine i askorbinsku kiselinu; eterično ulje, proteine, klorofil, organske kiseline, aminokiseline, od kojih se izdvaja teanin.

Jedna šalica čaja sadrži 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola, koji su zaslužni za njegov antioksidativni učinak; utječe na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima, sprječava djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu. Prevenciju u pojavi kancerogenih stanica pomaže zaustavljanjem nastanka nitrozamina, posebno ako se konzumira uz jelo.

Znanstvenici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji ovise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Djeluje na aterosklerozu, visoki kolesterol, pomaže kod Crohnove bolesti, visokih triglicerida te jača imunitet cjelokupnog organizma.

Negativan učinak

Kao negativne učinke zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina, koja ima prejako djelovanje na živčani sustav, stoga može pobuditi anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dvije šalice čaja, što je potrebno kako bi čaj imao svoj učinak.

 

Naslovnica Zdravlje