Mozaik Zdravlje

svako malo na wc

Čini vam se da prečesto mokrite? Odmah krenite brojati posjete toaletu, prijeđete li ove brojke hitno se zaputite urologu

svako malo na wc

Nije da vas plašimo, no ukoliko imate potrebu pomokriti se više od šest puta dnevno, ili dva puta noću, tada je stiglo vrijeme za posjet urologu. Razlog ovoj pojavi može imati više razloga, kaže Thorsten Schlomm, šef urologije sveučilišne bolnice Charite u Berlinu.

- Mogući su razni uzroci, a uključuju povećanu prostatu kod odraslih muškaraca, dijabetes, ili infekciju urinarnog trakta. No dobra je vijest da se većina problema vrlo lako može riješiti, ukoliko se problem primijeti dovoljno rano – veli urolog Schlomm.

Ono što ljudi osjećaju kao nagon za mokrenjem, zapravo je podražaj boli, tjelesna potreba koja ljude tjera na WC. Za razliku od odraslih, bebe i mala djeca s vremenom nauče koristiti živčane putove, koji preko leđne moždine u mozak prenose informaciju o potrebi izbacivanja mokraće iz tijela.

Cijeli je sustav prilično složen, a kompliciran postaje kada stigne podražaj boli. U svakom slučaju, trpjeti nije dobro. A još je gore zanemarivati učestalo mokrenje, koje može biti simptom eventualnog medicinskog problema.

Stoga tekicu u ruke i brojite. Sve izvan brojki s uvoda teksta pokazuju alarm za crveno. Znate što vam je tada za činiti.

Naslovnica Zdravlje