Mozaik Showbizz

'ONA SPAVA'

Znate li da je u poznatom Čolinom hitu opjevan istiniti događaj? Pjesma je posvećena silovanoj djevojci; Milicu je zaustavio mladić...

'ONA SPAVA'

Zdravko Čolić davnih je dana opjevao tužnu i istinitu sudbinu mlade djevojke iz Kruševca. Čolina pjesma "Ona spava", naime, posvećen je Milici Kostić, koja je preminula 1974. godine uslijed pada s 11. kata Rubinove kule u Kruševcu, pokušavajući se spasiti od silovanja.

Milica Kostić je, tada, kako piše portal 100posto, bila učenica srednje medicinske škole kada ju je na prijevaru nepoznati muškarac odveo do stana, pod krinkom da mu treba usluga da nazove njegovu djevojku.

Kada je stigla u stan dočekali su je nasilnici, koji su je namjeravali silovati. Kad su joj rekli da se skine, ona je odbila i molila da je puste iz stana, plakala je i odbijala to učiniti.

Jedan od nasilnika rekao je drugima neka je puste, govoreći da je nevina i da je neće dirati. Nažalost, nisu to napravili. Pokušavala se izboriti za sebe, molila ih da je ne siluju, da je puste. Kako oni to nisu učinili, djevojka se odlučila na bijeg.

Ostavši sama u sobi u kojoj je bila zatočena, Milica je skočila kroz prozor s 11. kata.

Unatoč teškim ozljedama, nije na mjestu preminula, a u bolnici ju je posjetio inspektor, koji je prenio njezino svjedočanstvo.

'Nisam više mogla izdržati'

"Taj mladić mi je rekao da njegova djevojka ima stroge roditelje i da je samo nazovem. Bili smo na jedanaestom katu" - ispričala je inspektoru.

Kad ju je inspektor pitao je li skočila sama ili su je gurnuli kroz prozor, potvrdila je da je to učinila sama.

Kad ju je inspektor pitao zašto je to učinila, Milica je odgovorila:

"Nisam više mogla izdržati... Jedino sam tako mogla sačuvati svoju čast".

Bile su to posljednje riječi nesretne djevojke, nakon kojih je pala u komu i u konačnici i preminula.

Bio je to tragični slučaj koji je snažno odjeknuo u bivšoj državi i doveo i do demonstracija.

Potaknut nemilim događajem tekst za pjesmu "Ona spava" napisao je Velizar Šofranac, a uglazbio je Kornelije Kovač, a proslavio Zdravko Čolić.

Posvetili su je Milici Kostić.

 

Naslovnica Showbizz