Mozaik Showbizz

LICE NA DASKAMA

'Radno do Velike Gospe, onda doma na arambaše': Sinjanka sa splitskom adresom nedavno je oduševila gledatelje kao goropadnica, a posla u struci, kaže, ima na pretek

LICE NA DASKAMA

U ovoj predstavi niz je izuzetnih mladih glumaca koji su nas ponovno podsjetili koliko rijetko imamo priliku vidjeti splitske umjetnike u zagrebačkom kazalištu, a tako je dragocjeno sresti ih – dio je obrazloženja žirija na ovogodišnjim Danima satire gdje je prestižnu nagradu "Sabrija Biser" za najboljeg mladog glumca/glumicu naposljetku dobila 26-godišnja Katarina Romac.

Ova Sinjanka sa splitskom adresom Akademiju je završila prije samo tri godine, a nagrađena je za ulogu u Shakespeareovoj komediji "Kroćenje goropadnice" gdje je utjelovila goropadnicu - Katarinu. Unatoč mladoj dobi, Romac već postaje prepoznatljivo ime i lice na kazališnoj sceni pa smo je tako, među ostalim, gledali kao Nataliju u Turgenjevljevoj predstavi "Zbogom, Natalija Petrovna" koja je nastala u produkciji PlayDrame, kao nijemu Sudbinu u operi "Moć sudbine" te kao Kraljevna na zrnu graška u splitskom Gradskom kazalištu mladih.

Krajem lipnja dobili ste nagradu "Sabrija Biser" na Danima satire, kakav je osjećaj dobit ovakvo priznanje za svoj rad?

- Nagradu na 43. Danima satire uzimam kao priznanje ne samo za svoj rad nego i za rad cijelog tima, a naravno da svaka nagrada donese vjetar u leđa i želju za daljnjim radom i napredovanjem.

Plodna sezona

Nagradu ste dobili za ulogu u predstavi "Kroćenje goropadnice". Možete li nam kazati nešto više o predstavi?

- Najčešće predstavu "Kroćenje goropadnice" publika opiše kao kolektivno moćnu, a neki kolege priznaju da bi, gledajući nas na sceni, htjeli sudjelovati u predstavi. Redatelj Ivan Plazibat govori kako je ova predstava trash komedija za muškarce i tragedija za žene. Predstava je drska, puna animalne, divlje energije kojom se odlikuju karakteri ove predstave. Dvije sestre, Katarina i Bianca (Anamarija Veselčić) u borbi s testosteronskim svijetom su podjednako opore, a svoj bunt različito kataliziraju s pojavom oca Baptiste. Bianca se zaodjene u ljupkost i poslušnost, dok Katarina nastavlja meč.

Imate li sličnosti s likom kojeg tumačite, osim samog imena? Odakle ste crpili inspiraciju prilikom priprema?

- Predstava je nastajala iz raznih improvizacija u suradnji redatelj-glumac-dramaturg-suradnik za scenski pokret tako da je u svakom segmentu pokazan Katarinin bunt, drskost, ali isto tako i ranjivost. Poveznica s Katarinom osim samog imena hmmm, i ja sam borac.

U predstavi uz vas igraju i stariji kolege Filip Radoš te Nenad Srdelić. Što ste naučili od njih?

- Moja generacija jednostavno obožava Filipa Radoša i Nenada Srdelića. Oni su poznavatelji glumačkog zanata i divni ljudi. Gledati kako se Filip na sceni ne štedi ili kako rečenice N. Srdelića žive iz predstave u predstavu je inspirativno.

U kojim vas još predstavama možemo gledati, radite li i na nekim novim projektima?

- Ovo je bila za mene poprilično plodna sezona. Sa završetkom rada na Kroćenju goropadnice prebacila sam se u GKL radeći također nagrađivanu predstavu "Moj razred 2.b", zatim predstavu "Trešnja" kazališta PlayDrama, "Kušnju" u HNK Split, "Roko i Cicibela" umjetničke organizacije Ritam igre kao alternacija Moniki Vuco, a sada slijede pripreme za St. Ljeto - Kaligula/Britanik.

Studij glume završili ste prije tri godine. Kako komentirate trenutačnu situaciju na tržištu rada, jeste li za sada zadovoljni?

- Za hrvatsko tržište se događa hiperprodukcija glumaca, jasno da svi nažalost ne možemo imati kruh od posla za koji smo se školovali, premda ja od završetka Akademije konstantno igram i lagala bih kad bih rekla da nisam zadovoljna. Ulazim iz projekta u projekt, stvaram glumačku kondiciju što je za svakog, a pogotovo mladog glumca/glumicu iznimno važno.

Biste li se voljeli okušati na malim ekranima ili vam je kazalište trenutačno prioritet?

- Samo želim raditi. Bilo da se radi o kazalištu ili o "malim ekranima" s kojima imam malo iskustva.

'Idealno zanimanje'

Kada ste shvatili da je gluma pravo zanimanje za vas i kako je izgledao vaš put?

- U pripremama za prijamni ispit nisam razmišljala kako je gluma "idealno zanimanje" za mene (ta teza je još u procesu) pogotovo kad se usporedim s kolegama koji su po nekoliko puta pristupali prijamnim ispitima. Mislim da ne bih bila toliko uporna i godinama pokušavala upisati. Imala sam sreću.

Rodom ste iz Sinja. Jeste li tijekom odrastanja bili aktivni u sinjskim glumačkim skupinama ili nekim drugim kulturnim udrugama?

- Da, u Sinju sam odrasla, završila osnovnu i srednju školu, ali nikada nisam bila na dramskoj, pristupala Lidranu niti bila član kazališnih udruga.

Akademiju ste upisali iz prvog pokušaja. Imate li savjet za one koji se tek pripremaju za prijemni ispit?

- #budisvoj

Kako ćete provesti ovo ljeto, hoće li biti radno ili ćete imati vremena za odmor?

- Ljeto je radno do Velike Gospe, onda idem u Sinj na arambaše.

Naslovnica Showbizz