Mozaik Gastro

domaće je domaće

Kuhati verduru ili nešto na žlicu? Ovaj recept savršeno spaja dvije namirnice omiljene u Dalmaciji: isprobajte brzinsku i 'vikend' verziju, spremite veliku teću i guštajte danima

domaće je domaće

Otkad je zahladilo, nismo promijenili samo garderobu nego i prehrambene navike pa nam baš nekako više prija toplo, na žlicu, kripno, poput variva od slanutka, fažola...

Međutim, za zdravlje i probavu uputno je redovito jesti povrće.

Na sreću, postoje recepti koji uspješno spajaju 'čorbice', kao što je ona od slanutka, s verdurom, kao što je raštika, a mi vam ga donosimo u dvije verzije, obje začinjene suhomesnatim delikatesama koje vegetarijanci lako mogu izostaviti.

Prva je vrlo jednostavna i brzo gotova pa ju možete pripremiti kad gladni banete u kuću i ne možete dočekati da se ručak skuha, a druga je kao stvorena za vikend i polagano kužinavanje.

Vjerujemo da ćete u ovom jelu uživati sve do proljeća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leona Škopac (@zdravenavike) on

Slanutak s raštikom (brza verzija)

konzerva slanutka

pola vezice raštike

1 kapula

malo češnjaka

malo ulja

1 krumpir (može i bez njega)

malo pancete ili drugog suhog mesa 

zeleni začini po želji (lovor, timijan, ružmarin...) 

Na ulje stavite nasjeckanu kapulu, dodajte krumpir, češnjak, pancetu i začine pa prodinstajte.

Dodajte opranu i 'na duvan' narezanu raštiku.

Kuhajte kratko bez dodavanja tekućine, dok zelen ne svene, pa ubacite slanutak zajedno s tekućinom iz konzerve.

Kuhajte 7-8 minuta, odnosno dok se krumpir i raštika ne skuhaju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mmmaida (@maidichemokidich) on


Slanutak s raštikom (vikend verzija)

oko 300 grama suhog slanutka

1 mrkva

1 kapula

1 krumpir (može i bez njega)

malo češnjaka

dimljena svinjska koljenica ili rebra

vezica raštike

žlica crvene paprike (najbolje dimljene)

sušeni zeleni začini

sol, papar

Noć prije namočite slanutak, sutradan ocijedite i ubacite u veću teću zajedno s mrkvom, kapulom i češnjakom.

Suho meso operite pa i njega ubacite u slanutak, kao i krumpir, ako ćete ga koristiti. Neka se na tihoj vatri kuha sat ipo, dva.

Kad je gotovo, mrkvu, kapulu, češnjak i 2-3 žlice slanutka izblendajte, a meso očistite od kože i natrgajte na komadiće. Jedno i drugo ubacite u slanutak pa dodajte začine i sol.

Vratite na vatru pa ubacite opranu i 'na duvan' (trakice) narezanu raštiku. Kratko prokuhajte dok se raštika ne skuha.

Skuhati verduru ili nešto na žlicu? Dilemu rješava recept za savršen spoj dviju namirnica omiljenih u Dalmaciji: isprobajte brzinsku i 'vikend' verziju, skuhajte veliku teću i guštajte

Naslovnica Gastro