Mozaik Gastro

IGRA ULOGU

Ako želite senzacionalan okus kolača, prije nego što jaja 'razbijete' u zdjeli nikako ne preskačite ovaj potez!; Imamo rješenje i za pretvrdi maslac oko kojeg se uvijek iživcirate

IGRA ULOGU

Koliko vam se puta dogodilo da ste krenuli pripremiti nešto za jelo, ali sastojke se jednostavno niste sjetili pripremiti na vrijeme? Maslac je tvrd kao kamen, dok recept zahtijeva onaj "sobne temperature", a vi svejedno ne želite odustati od pečenja?

Jer znamo iz iskustva - jednom kad se odlučite na dugotrajni proces u kuhinji, nema toga što vas može zaustaviti. Ipak, hladni sastojci ne samo da nisu podobni za upotrebu, već mogu i potpuno upropastiti vaše jelo. Što vam je činiti?

Najbolje bi bilo sastojke ujutro izvaditi iz hladnjaka, ostaviti ih u najmračnijem kutku vaše kuhinje te ih pustiti da tamo provedu dan. Nakon osam sati maslac bi trebao biti savršen za obradu električnim mikserom. 

No ako niste ljubitelj ostavljanja jaja van hladnjaka baš toliki vremenski period ili ako se pak niste sjetili da ste baš obećali napraviti taj kolač/ planirali donijeti tortu na dječji rođendan/ razveseliti bez razloga nekoga koga volite, postoje "trikovi" koji vam mogu pomoći u kratkome roku sastojke pripremiti za upotrebu. Tada i odmah.

Maslac

Maslacu tek izvađenom iz hladnjaka obično treba od 30 minuta do sat vremena da se približi onome sobne temperature. Proces možete ubrzati tako da komad izrežete na komadiće (kockice) veličine otprilike 2.5 centimatara. Možete ih ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata, no ukoliko želite odmah nastaviti s pripremom, možete maslac ubaciti i u mikrovalnu pećnicu, piše Bon appetit.

Dovoljna je svega jedna minuta na srednje jakoj temperaturi. Savršeno omekšan maslac još bi uvijek na dodir trebao biti hladan. Namirnice sobne temperature obično su između 17 i 21 stupanj Celzijev, pa se možete poslužiti i termometrom kako biste bili sigurni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cakes & Bakes (@treatsbysabby) on

Jaja

Iako većina ne ide za tim, mnogi recepti zahtijevaju i jaja sobne temperature, a kolači i pekarski proizvodi budu neprepoznatljivo bolji ukoliko se držite jednostavnih pravila.

Riječ je o namirnici koju je jako lako dovesti do željene temperature. Napunite zdjelu vodom sobne temperature (nikako ne smije biti vruća, nije vam cilj jaja skuhati). Pažljivo uronite jaja u nju i pustite ih da tamo stoje 5-10 minuta. Ako ovo učinite odmah, dok pripremite ostale sastojke i vaša će jaja biti spremna.

Ako pak recept zahtijeva odvojene žumanjke od bjelanjaka, učinite to dok su jaja još hladna. Jednom kad ih razdvojite, stavite odvojene zdjele u toplu kupelj. Pustite ih desetak minuta, povremeno miješajući.

Mlijeko

Mlijeko i vrhnje najlakši su za obradu kad je u pitanju priprema sastojaka. Dovoljno je svega 10 sekundi u mikrovalnoj pećnici ili pak nekoliko trenutaka na štednjaku - ukoliko se ne koristite termometrom, poslužit će i tehnika s prstom. Pazite da dobro promiješate sadržaj lončića nekoliko puta.

Kiselo vrhnje i jogurti

Vjerovali ili ne, ni sastojci koji svoj vijek provedu u hladnjaku ne bi trebali baš izravno ići u zdjelu u kojoj mutite biskvit. Budući da zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici možete dobiti smjesu čudnog mirisa i još čudnije teksture, potrudite se jogurte i slične namirnice na vrijeme izvaditi iz hladnjaka ukoliko se spremate na pečenje.

Možete se poslužiti i trikom - u vatrostalnu posudu stavite sadržaj koji vam je poreban i stavite ga na paru. Dovoljna je jedna minuta. Ili zdjelu stavite blizu pećnice koju ionako morate prethodno zagrijati - dvije muhe jednim udarcem...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leatitia Lochner (@lovewhatyoudo_happydays) on

Naslovnica Gastro