Mozaik Gastro

zdrave i ukusne

Jeste li znali da se od balancana može napraviti i ovo?! Aromatično povrće 'dušu je dalo' za polpete pune gušta, evo recepta koji svakako vrijedi isprobati!

zdrave i ukusne

Balancane su na vrhuncu stađuna, a još ako ste ih se tijekom ljeta naguštali i pohanih i pečenih, pravi je trenutak za isprobati novi recept. Možda niste znali da se od popularnog aromatičnog povrća mogu napraviti i polpete, vrlo popularne diljem Mediterana, osobito na afričkoj obali.

Čuvaju probavu, kosti i krv te pomažu mršavljenju, a najukusnije u nama gotovo nepoznatom jelu: probajte savršen spoj sira, poma i povrća koje je upravo u stađunu

Pronašli smo nekoliko varijacija ovog specijaliteta, od friganih koje se jedu s tankim beskvasnim pogačama (kao falafel) do pečenih u pećnici koje se poslužuju uz šalšu od poma baš kao i klasične, mesne polpete ili pak sa špagetima i umakom od rajčica, kao mesne okruglice. Mogu se i oblikovati poput polpeta za hamburgere i staviti u pecivo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Catherine | Food blogger (@foodwizardry) on

Radite s njima što vam drago, a osnovni recept je manje više kod svih isti. Balancane treba narezati na kockice i popržiti s lukom i kapulom pa samljeti u blenderu. Tome se doda prezla, ponekad i jaje, oblikuju se polpetice ili okruglice. Prže se u vrelom ulju ili peku u pećnici, a ako volite pohano, možete ih prije prženja uvaljati u brašno, jaja i prezlu kojoj, po želji, možete dodati malo sezama.

Evo i recepta.

Polpete od balancana

1 srednje velika balancana

1 mlada kapulica ili ljutika

1 česno češnjaka

oko 70 grama prezle (možete koristiti i naribani integralni ili bezglutenski kruh)​

1/4 vezice petrusimula

žlica suhog začinskog bilja po želji (origano, ružmarin, timijan)

maslinovo ulje

po želji 1 jaje

sol, papar

Balancane narežite i posolite. Ocijedite, narežite na kockice. Skupa s usitnjenim lukom i češnjakom prodinstajte na maslinovom ulju. Malo ohladite pa ubacite u blender. Dodajte prezlu i jaje, ako ga koristite. Ako prezlu dodajete dok je smjesa još u blenderu, pazite da ne pretjerate s blendanjem jer će postati gnjecava i teško ćete oblikovati polpetice.

Možete ih poredati po papiru za pečenje i peći u pećnic zagrijanoj na 200 stupnjeva ili ih pržiti u ulju. Ako ih pečete u pećnici, trebat će vam oko pola sata. Otprilike nasred pečenja okrenite ih na drugu stranu kako bi se ravnomjerno ispekle. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ellie's Kitchen (@acookingellie) on

Naslovnica Gastro