Mozaik Gastro

ŠLJIVIMO IH STO POSTO

Rješavaju zatvor, pomažu u mršavljenju i pamćenju, sprječavaju dijabetes; I od njih ne radimo samo džem, evo sjajnih recepata za ručak i večeru

ŠLJIVIMO IH STO POSTO

Šljive se ubrajaju u voće u kojem uživamo posljednjih dana do mile volje. Osim što ćemo je "maznuti" onako usput kada se nađemo između frižidera i stola, šljiva je podatna i za spravljanje brojnih slatkih i slanih jela.

Džemovi od šljiva su senzacionalni, pite s ovim voćem tope se u ustima, a sigurno već znate da se ljube i s raznim vrstama mesa...

Osim što su jako ukusne, one su i učinkovite i u sprječavanju raznih zdravstvenih stanja, pa tako poboljšavaju raspoloženje, sprječavaju rak, poboljšavaju zatvor, pomažu u mršavljenju, sprječavaju dijabetes, sprječavaju karijes.

Podrijetlo ovog voća leži u perzijskoj zoni, a nakon što su stigle u Italiju, osvojile su cijelu Europu.

U iranskoj narodnoj medicini šljiva se smatra hranom koja pomaže u borbi protiv bolesti starenja, poput Alzheimerove bolesti.

Utvrđeno je da šljive sadrže tvari koje se nazivaju flavonoidi i imaju pozitivne učinke na učenje i pamćenje. Također su izvrsne u borbi protiv viška masnoće u našoj krvi, dobar su saveznik protiv hipertenzije.


PEKMEZ OD ŠLJIVA


Sastojci:


- 5 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 1 dl vinskog octa
- 1 vanilin šećer
- 3 klinčića


Priprema:

Šljivama maknite koštice i izrežite ih na manje komade. Stavite ih u dublji protvan ili veliku vatrostalnu posudu koja može ići u pećnicu kako biste izbjegli izlijevanje soka. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta.

Kada se šljive počnu krčkati smanjite pećnicu na 150 stupnjeva. Pecite tako oko sat vremena. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, vinski ocat i klinčiće. Nastavite peći još oko sat vremena. Kad je džem gotov, provjerite je li dovoljno sladak. Ako nije, dodajte još šećera po želji. Stavite ga u prokuhane teglice i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

 


PITA OD ŠLJIVA

Sastojci za tijesto:

- 420 g brašna
- 1-2 žlice šećera
- 250 g maslaca
- 10 žlica hladne vode
- malo soli


Sastojci za nadjev:

- 1 kg šljiva
- 100 g šećera
- 1 limun


Priprema:

Od svih sastojaka brzinski zamijesite tijesto. Koristite hladni maslac koji ste nasjeckali na manje komadiće ili naribali. Tijesto treba biti čvrsto, a kad ga izradite, spremite ga u hladnjak i pustite da se malo stisne.

Očistite šljive od koštica, stavite ih u zdjelicu, začinite šećerom i limunovim sokom. Razvaljajte tijesto, pa ga prebacite u kalup za pečenje i pecite ga oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Potom dodajte nadjev i vratite u pećnicu na još 20 do 30 minuta.

 

 

SVINJSKI BUT S PEKMEZOM OD ŠLJIVA

Sastojci:

- 10-12 odrezaka svinjskog buta
- 5-6 žlica brašna
- 4 glavice crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- 250 ml crnog vina
- 3 žlice pekmeza od šljiva
- 100 ml soka od rajčice
- sol, papar
- 1 list suhog lovora
- prstohvat suhog ružmarina (ili malo manje svježeg)
- 300 ml vode (ili temeljca)

Priprema:

Odreske posoliti, istući batom za meso i uvaljati u brašno, a nakon toga ih popržite dok ne porumene, pa ih izvadite sa strane.
U istoj tavi na istom ulju pržiti luk, dodati i češnjak, pržiti još nekoliko minuta pa zaliti crnim vinom.

Pustiti da provrije i da se vino reducira. Tada uliti rajčicu, dodati lovor, ružmarin, pekmez od šljiva, začine i vodu, pustiti da provrije pa tada u umak vratiti odreske. Pustite ih da se lagano krčkaju oko sat vremena. Poslužite ih uz kuhane njoke, tjesteninu ili rižu.

 

 

SLADOLED SA ŠLJIVAMA, MEDOM I ĐUMBIROM

Sastojci:

- 1 kg šljiva
- žlica naribanoga đumbira
- 2 šalice šlaga
- 1 žličica soli
- ¾ šalice meda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, te unutra stavite napola narezane šljive. Pecite 15 minuta dok šljive ne postanu skroz mekane. Izvadite iz pećnice i stavite u aluminijsku foliju da se ohlade 10 minuta.

Ubacite ih u blender zajedno s đumbirom i miksajte dok ne dobijete mekanu smjesu, a zatim dodajte šlag. Miksajte još malo, pa prebacite u zdjelu ili plastičnu posudu uz pomoć sita kako zaostali komadići ne bi upali. Dodajte med.
Ostavite da se ohladi preko noći.

Naslovnica Gastro