Mozaik Gastro

kad se otvori apetit...

Savršena plažna marenda ili preukusna pratnja čaši vina ili piva: kombinaciji pikantnog sira, hrskave pancete i sočnog tijesta nitko neće moći odoljeti, lako ćete prošvercati i tikvice!

kad se otvori apetit...

Od plivanja i skakanja po plaži svima se otvori apetit pa nema slađeg obroka od onog između dva kupanja. To je ujedno idealna prilika za podvaliti mališanima koji frkću na bilo što zeleno i poneki zalogaj zdravog povrća. Vjerujemo da se na ukusne zalogajčiće čiji vam recept donosimo u nastavku neće buniti ni odrasli: kombinacija pikantnog sira, sočnog tijesta i hrskave pancete nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

S obzirom da se lako prenose i serviraju, ovi su slasni kolačići idealni za plažnu marendu, a kako su jako ukusni, sigurno ćete ih rado pripremati i za večeru ili u njima uživati uz čašu vina ili piva. Isprobajte recept za muffine s rikvicama, sirom i pancetom, a kad tikvicama prođe sezona možete ih spremati s bučom, špinatom, blitvom, graškom...

Pokantni zalogajčići od tikvica, sira i hrskave pancete

300 grama naribanih tikvica
1 manja kapula, sitno narezana (možete ju izostaviti)
2 šalice brašna
prašak za pecivo
60 grama pancete narezane na kockice
150 grama naribanog sira cheddar (plus još 2 žlice za posipanje)
1 jaje
250 ml mlijeka
1 dl ulja

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nauljite kalupe za muffine i ubacite u njih papirnate košarice ili papir za pečenje, a u nedostatku ih samo dobro nabrašnite.

Na žlici ulja popržite pancetu da postane hrskava. Izvadite iz tave i pustite da se ohladi.

Lagano istisnite naribane tikvice pa im dodajte brašno, kapulu, sir i pola količine pancete. U drugoj posudi zamiješajte mlijeko, jaje i ulje pa dodajte smjesi od tikvica.

Razdijelite tijesto u kalupe za muffine pa po vrhu svakog pospite malo pancete i sira. Zapecite 15-18 minuta pa kalup izvadite iz pećnice. Ostavite zalogajčiće u kalupu još oko pet minuta pa ih oprezno izvadite.

ako vam ih slučajno preostane, spremite ih u hladnjak i pojedite kroz 3-4 dana, a možete ih i zamrznuti tako da svaki posebno prethodno omotate plastičnom folijom.

 

 

Naslovnica Gastro