Mozaik Gastro

U SLAST

Dosadile su vam i lešo i pohane? Probajte tikvice na novi način: hrskavi užitak u dvije verzije i osvježavajući umak s kojim ovo jednostavo jelo postaje uzbudljiv obrok

U SLAST

Ako su vam dosadile i lešo i pohane tikvice, a s rižotom vam se ne da zafrkavati, evo vam ideja za ukusan i jednostavan prilog ili obrok s ovim ljetnim povrćem u glavnoj ulozi. Polpete od tikvica mogu se pripremiti na mali milijun načina, a mi vam ovdje donosimo dva: najjednostavniji mogući i nešto pikantniju verziju koja će se super slagati s osvježavajućim umakom čiji ćemo vam recept također otkriti u nastavku.

Jednostavne polpete od tikvica

oko pola kilograma tikvica
1 jaje
3 žlice brašna (ili više po potrebi)
sezam (po želji)
malo soli
malo mlijeka ili vode
ulje za prženje

Tikvice naribajte. U dubljoj posudi pomiješajte jaje, brašno i malo mlijeka dok ne dobijete gustoću kao u tijestu za palačinke. Dodajte tikvice, sezam (ako ga koristite) i sol, možete staviti i malo praška za pecivo da se još bolje napušu dok se prže.

Pecite ih u dobro zagrijanom ulju i ocijedite na kuhinjskom papiru. 

Pikantne polpete od tikvica

oko pola kilograma tikvica
1 jaje
3 žlice brašna (ili više po potrebi)
začinsko bilje po želji (ružmarin, petrusimul, timijan, origano...)
šaka naribanog parmezana
malo nasjeckane pancete 
sol i papar
malo mlijeka ili vode
ulje za prženje

Postupak je jednak kao i kod jednostavnih.

Jedne i druge dobro se slažu s umacima, ali izbjegavajte pretjerano masne. Puno će bolje prijati različite vrste šalše i tzatziki (poznati grčki umak od krastavaca i jogurta),  a najčešće se poslužuju uz ovaj tip umaka umak i to dobro rashlađen: 

Osvježavajući umak

Čašica jogurta
oko 100 g krem sira
začinsko bilje po želji ( u ovo, slučaju ne morate ga stavljati u polpete)
malo sitno naribanog češnjaka
par kapi limuna

Dobro pomiješajte jogurt i sir pa im dodajte začine. Dodajte malo limunovog soka, promiješajte pa ocijenite treba li ga dodati još. Ako je previše gusto dodajte još jogurta ili malo mlijeka. Dobro rashladite i poslužite uz polpete.


 

Naslovnica Gastro