Mozaik Gastro

kao obrok ili prilog

Ostalo vam je kruha i ne znate što s njim? Probajte ovaj toskanski specijalitet, kao stvoren je za ljeto: donosimo tradicionalnu i modernu verziju, obje su jednostavne i ukusne

kao obrok ili prilog

Bacati kruh prava je šteta, osobito ako ste nabavili (ili napravili) neku finiju vrstu. Donosimo vam prijedlog kako ga dobro iskoristit, nije puno kompliciran, a jako je ukusan i može biti samostalno jelo ili prilog uz, recimo, jela s gradela.

Riječ je o panzanelli, starom toskanskom specijalitetu, za kojeg vam nudimo i starinski i osuvremenjeni recept pa isprobajte koji vam se više sviđa. Kladimo se da ćete uživati u oba, jer osim kruha u panzanellu idu pome, krastavci, kapula, maslinovo ulje i aromatični mediteranski začini. Kao stvorena je za ljeto!

Tradicionalna verzija

oko 400 grama kruha (u originalu se koristi toskanki kruh, nalik našoj pogači)
500 grama zrelih, čvrstih rajčica
1 krastavac
1 kapula (najbolje odgovara ljubičasta)
maslinovo ulje
kvasina (po mogućnosti bijela, vinska)
10-ak listova bosiljka
sol, papar

Najprije narežite kapulu na tanke fetice pa ju prelijte mješavinom kvasine i vode u jednakim omjerima. Neka stoji bar 15 minuta.

Zatim narežite kruh na fete debele oko 1 centimetar, poslažite ga u prikladnu posudu i zalijte s oko 250 ml vode ( u nekim verzijama koristi se mješavina vode i kvasine, prepuštamo to vašem ukusu).

Krastavac ogulite, prerežite uzdužno na pola pa svaku polovicu narežite na fetice. Pome narežite na kockice. 

Kruh natrgajte na manje komade, a ako je jako mokar lagano ga ocijedite. Dodajte povrće i ostavite u hladnjaku oko sat vremena pa potom začinite po okusu. Možete dodati crne masline i kapare.

Moderna verzija predlaže da se narezani kruh popeče u pećnici ili na gradelama (dakle ne treba ga namakati), a da se salata začini dresingom od kvasine, vode koja se ocijedila iz poma, malo dijon senfa i maslinovog ulja. Neki predlažu i da se u salatu dodaju mozarella, listovi zelene salate, rukole ili radiča, tvrdo kuhana jaja, komadi tunjevine... 
 

 

Naslovnica Gastro