Mozaik Gastro

SLASNI ZALOGAJI

S ovim jelom nećete pogriješiti za večeru, a djeca ga mogu ponijeti i ujutro za marendu; Uz uobičajene pržene u ulju, još su finije one iz pećnice

SLASNI ZALOGAJI

Panzerotte su se, baš kao i sva druga talijanska jela koja obožavamo, poput pizze, paste i rižota, dobro "primila" u dalmatinski kraj.

No za razliku od pizza koje se "u kućnoj radinosti" pripremaju desetljećima u kontinuitetu, panzerotte u naše kuhinjue ulaze i izlaze u "valovima", na "faze".

U nekom razdoblju kao da baš dugo ne čujemo da je netko spremao to slasno jelo nalik na preklopljenu pizzu calzone, a onda zaredaju dani u kojima ga često spomenu.

I zato smo pronašli sjajan recept za obrok koji može biti vaša večera večeras, a poslužit će i za marendu djeci ujutro.

Osim razlika u vrsti tijesta, panzerotte se u svojoj domovini Italiji prže u dubokom ulju ili peku u pećnici, a mi donosimo recept za upravu tu, rjeđu, a mnogima finiju varijantu.

Panzerotte se mogu puniti najklasičnije šunkom i sirom gaudom ili još sočnije, mozzarellom, cherry rajčicama i bosiljkom ili špinatom, gljivama, šunkom, kukuruzom.


Za tijesto je potrebno:

850-900 g oštrog brašna

500 g kiselog vrhnja

1,5 žličice soli

velika žlica šećera

200 g maslaca

2 vrećice praška za pecivo

3 jaja
 

Punjenje po želji

Jaje za premazivanje


POSTUPAK:

Najprije mikserom zamutiti vrhnje, sol, šećer i jaja, dodati mekani maslac i prašak za pecivo. Zatim postupno dodavati brašno.

Kad tijesto prestane biti jako ljepljivo, oblikuju se loptice, razvaljaju na okrugle komade ne deblje od 2 mm, namazati umakom od rajčice (ili ketchupom u lošijoj izvedbi, ukoliko vam šalša nije pri ruci), te napuniti sastojcima po želji.

Možete po želji začiniti origanom, dalmatinskom ili mediteranskom mješavinom. 

Tijesto preklopiti, rubove snažno utisnuti prstima, premazati razmućenim jajem i peći dvadesetak minuta na 200°C.

Naslovnica Gastro