Mozaik Društvena mreža

Najčešće dijabetes

Pomoću profila na društvenim mrežama otkrivaju se ozbiljne bolesti: dijagnoza nema veze s fotografijom, iznenadit ćete se što se proučavalo, a nije izgled

Najčešće dijabetes

Vaš profil na društvenim mrežama mogao bi otkriti mnogo više nego što biste pomislili, a zasigurno više nego što planirate podijeliti s drugima.

I nije riječ o vašoj adresi, prijateljima ili kretanju, već o vašemu zdravstvenom stanju.

U novom istraživanju, koje će biti objavljeno sutra u medicinskom časopisu PLOS One, stručnjaci su promatrali čitav niz Facebook profila kako bi došli do naprosto nevjerojatnih rezultatata - uspjeli su korisnicima preko sadržaja koji objavljuju dijagnosticirati čak dvadeset i jednu bolest, piše CNN.

Promatrajući kožne diskoloracije, stanje kože i kose, ali i ponašanja "ispitanika" te vrsta objavi, liječnici su uspjeli uspješno pripisati stanja poput sasvim rane trudnoće, kožnih problema te cijeli niz mentalnih poremećaja, uključujući poremećaj anksioznosti, depresiju i psihoze.

Najveću točnost pritom je zadržala dijagnoza dijabetesa.

"Ponašanje korisnika, njihova osobnost i mentalno stanje reflektiraju se na društvenim mrežama i imaju velik utjecaj na zdravlje", tvrde stručnjaci koji su proveli istraživanje.

No Facebookova politika "privatnost na prvome mjestu" mogla bi stvoriti probleme prilikom prikaza rezultata. 

Pregledano je, naime, preko 940 tisuća statusa 999 korisnika čije objave nisu duže od 500 riječi. Proučavalo se sve - od ključnih pojmova, poput "piće" i "alkohol" koji su se vezivali automatski uz nezdravu naviku pretjerane konzumacije alkohola, sve do načina na koji su poruke zapisane.

Uzorci ponašanja na društvenim mrežama, tvrde nakon što su sakupili rezultate istraživači, itekako su povezani sa zdravljem pojedinca o kojemu je riječ.

Naslovnica Društvena mreža