More Ribolov

U Dubrovniku

Svjetski eksperti za tunolov okupljaju se u Hrvatskoj: traži se dulja sezona i usporavanje rasta kvota

U Dubrovniku

Hrvatska je sljedeći tjedan domaćin jednog od najvećeg okupljanja ribarske struke iz čak 52 države. U Dubrovniku se, naime, od ponedjeljka održava godišnji sastanak Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) na kojem se očekuje 750 sudionika.

Tuna je, inače, jedan od pet najvažnijih hrvatskih izvoznih proizvoda. Vrijednost izvezene tune (mahom na japansko tržište op.a.) kreće se oko 35 milijuna dolara godišnje. Osim apsolutne vrijednosti same proizvodnje, ova je uzgojna djelatnost od izuzetne važnosti radi toga što na sebe veže i čitav niz drugih aktivnosti. Plavoperajna tuna koja se uzgaja u Hrvatskoj najskuplja je vrsta ove ribe na tržišu, a samim time je i najznačajnija za hrvatsko ribarstvo. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja.
Republici Hrvatskoj je za 2018. godinu dodijeljena ukupna kvota plavoperajne tune u iznosu od 779.84 tona. Ekonomski najznačajniji dio odnosi se na uzgoj tune u čemu sudjeluju četiri uzgajališta s ukupnom godišnjom proizvodnjom između 2.500 i 3.000 tona tune koju gotovo u cijelosti izvoze na japansko tržište.

- Na uzgoj tune nadovezuju se i razne druge djelatnosti poput plivaričarskog ribolova male plave ribe koja služi kao hrana za tune, ali i drugih sektora. Osim toga, kompletan uzgoj tuna se odvija na otocima, pa je ova aktivnost izuzetno važna sa socio-ekonomskog aspekta za lokalne otočne zajednice - izjavio je potpredsjednih Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji smatra i kako je došlo vrijeme da se prepoznaju specifičnosti ribolova i uzgoja tune na sub-regionalnoj razini u Jadranu
poput, primjerice, potrebe za produljenjem plivaričarske ribolovne sezone kao i dodatnom fleksibilnošću u dijelu uzgoja.
Tunolovci i uzgajivači tune i sami se nadaju se kako će se na konferenciji u Dubrovniku postići konsenzus oko produljenja sezone ulova jedne od najcjenjenijih riba. To im je, kako navodi Kristijan Zanki, direktor ribolova "Sardine" i predsjednik grupacije tunouzgajivača pri Klasteru marikulture, definitivno jedan od najvećih problema.

- Sezona ulova je limitirana na 30 dana, a mi tražimo da se produži na 51 dan, odnosno da traje od 26. svibnja do 15. srpnja. Pretprošle godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom ribolovne sezone nismo ni popunili dodijeljenu kvotu. Ulov tune u Jadranu je specifičan - naime, mi ovdje lovimo mala jata ribe... Što se kvota tiče, protiv smo njihovog rapidnog povećanja. Već četvrtu godinu zaredom te kvote povećavaju za 20 posto, a bilo bi sasvim dovoljno i deset posto. Stvar je jednostavna - veća ponuda ribe na tržištu ruši njezinu cijenu - objašnjava Kristijan Zanki i dodaje kako "Sardina" kompletno uzgojenu tunu izvozi u Japan, tamošnjem "najjačem kupcu".

Hoće li, s eventualnim produljenjem sezone ulova i novim pojačanjem kvota, išta od uzgojene tune ostati i za domaće tržište, pitamo Zankija. On odgovara kako je to teško moguće budući da plasman ove ribe na tržište diktira cijena, a Japanci su je i dalje voljni najskuplje plaćati.

Hrvati bi se eventualno mogli "osladiti" tunom iz tzv. udičarskog ribolova u koji trenutačno ide tek 12 brodova. Prije ih je, kaže Zanki, bilo 60, ali su odustali zbog restriktivnih mjera.

U svakom slučaju, na policama domaćih trgovina i dalje ćemo, kako stvari stoje, pronalaziti uglavnom uvezenu tunu, dok će jadranska bluefin tuna, i divlja i uzgojena, završavati u japanskom tanjuru.

 

BROJKE:

70.000 - tona ribe godišnje izlovi se u Hrvatskoj, od čega najviše srdele (54.000 tona u 2016. godini)

13.000 - tona ribe se uzgoji, od čega oko 3.000 tona tune koja se plasira na japansko tržište

144 milijuna eura - izvoza ostvarili smo lani u sektoru ribarstva

 

Naslovnica Ribolov