More Ribolov

NIKUD BEZ JACERE

Kako sačuvati ješku i ulovljenu ribu od kvarenja u ovim toplim danima?

NIKUD BEZ JACERE

Ljeto u koje smo zagazili i koje će nas pratiti još koji mjesec, pa i nakon kalendarskog isteka, sa sobom nosi vrućine koje su većini puno draže od zimskih hladnoća. Spas od tih vrućina traži se u klimatiziranim prostorima ili na plaži u sjeni borova, uz sladolede, sokove i pivo, dok se na barkama ribari sklanjaju u sjenu kabina ili biminija, a što funkcionira samo oko podneva, kada je sunce u zenitu. U svim ostalim dijelovima dana sunce barku obasjava pod kutom koji ne može pokriti nikakav krov, bio tvrd ili mekan, dok zaklanjanje bočnim pregradama ili velikim ručnicima oduzima i ono malo vjetra i zraka tako da ne preostaje ništa drugo doli se skloniti ispod svijetle odjeće dugih rukava i nogavica i slamnatog šešira širokog oboda.

OSTVARIVI LUKSUZ

No to su radosti i muke koje neizbježno, i najčešće bez stalnog rješenja, oduvijek prate ribolovce, dok su problemi vezani uz ulov i ješku na suncu i visokoj temperaturi priča za sebe. Prvi ulovi koji se ostvare udicama u pravilu završavaju u nekakvoj kanti punoj mora koja u kratkom vremenu, ako je sve pogođeno, postaje mali akvarij. Naravno, nakon još nekog vremena taj mali akvarij postaje premali i pretrpani akvarij, a onda se nakon kraćeg vremena pretvara u kašu ljuski, krvi i uginulih riba. Mijenjanje mora situaciju samo nakratko promijeni nabolje, jer sunce, koliko god kantu sklanjali u sjenu, napravi svoje. More se ugrije, nijedna riba više nije živa, a na površini se počinju bijeliti napuhnuti trbusi okruženi ljeskavim i masnim slojem sluzave sukrvice.
Takav je scenarij redovit i manje-više uobičajen na većini običnih brodica, zbog čega mnogi ribari u ribolovu i ne biraju daleke pošte. Sve su pozicije blizu, tako da se prije nego se riba počne kvariti stignu vratiti i ući u spasonosni hlad pergule i klimatizirani tinel, dok bolja polovica u kuhinji ili na dvoru čisti ulov i slaže nekakav obrok prevrćući u ruci i sumnjivo njuškajući pojedine ribe razmišljajući o tome da li da ih očisti ili baci mački.
Opremljenije brodice, naoružane strujnom mrežom i hladnjacima, svoj ulov periodički premještaju u frižidere, čime svoj boravak na moru produljuju koliko žele. No, i na malim barkama takav je luksuz ostvariv. Naravno, ne u neograničenom trajanju, ali ipak znatno dulje od uobičajenih kratkotrajnih izlazaka. Dovoljno je na brodicu ponijeti jaceru ili makar prijenosni hladnjak napunjen adekvatnim frigo ulošcima ili ledom da biste svoj ulov kvalitetno sačuvali do povratka kući.
Idealno je ulov prije spremanja na led očistiti, no ako je riba aktivna, tada je čišćenje već ulovljene ribe u tom trenutku rasipanje dragocjenog vremena, jer se riba može čistiti i u povratku kući. Osim što se na taj način može kvalitetno sačuvati ulov, jacere omogućuju odlazak na dalje pošte jer su, istini za volju, sve pošte u blizini u pravilu prazne izlovljene i prelovljene, dok je mogućnost čuvanja hladnog pića i svježe hrane u asketskim uvjetima nenadoknadiv luksuz.

NEKOLIKO ČINJENICA

Mnogi ribolovci kod kuće zalede manje plastične boce s vodom, pa ih poput ledenih bombica spuštaju u kante s ulovljenom ribom. Kad se led otopi i kada se more počne zagrijavati, ulovljena se riba prebaci u najlonsku vrećicu koja se potom odloži u jaceru, u kantu ulije svježe more pa ubaci nova ledena bomba.
Ipak nikako nije svejedno kako se i na koji način skladišti riba u jaceri. Ugori, mačke, murine, raže i ostala slična riba lako može zagaditi ostalu plemenitiju lovinu, što se rješava odvajanjem ili u drugi hladnjak, ili jednostavnim odvajanjem u zasebnu najlonsku vrećicu. Potpuno je ista stvar i s lignjama, sipama, hobotnicama...
Odvajanje je neophodno jer nitko ne želi kvalitetnog šarga obloženog sa sluzi od ugora, izmetom od tabinje ili crnilom od sipe. Naravno, u skladu s tim ne želimo ni da nam lovina ima miris po ješki koja, budimo iskreni, nikada ne miriši ugodno. A činjenica je da nam ješka treba i da je nikada nema previše. Činjenica je i da je sklona kvarenju, čemu toplo ljetno vrijeme i nemilosrdno sunce itekako pridonose, dok je također činjenica, koju smo maloprije ustanovili, da ješku ne želimo uz ribu.
Sačuvati ješku od kvarenja nije lagan posao i zahtijeva poprilično dinamičnu sinkronizaciju u trošenju. Neke ješke, poput velikog crva ili gambora, nemaju nikakav doticaj s jacerom i ulovljenom ribom, jer su sve vrijeme u svojim posudama gdje im treba samo omogućiti redovitu izmjenu svježega mora kako bi se izbjeglo pregrijavanje i zadržala za život neophodna razina kisika. Malene dječje mrežice za lov kozica, rakova i pužića pomagalo su broj jedan u izmjeni mora s gamborima. Dovoljno je zagrijano more iz kante preko mrežice proliti preko bande broda te zagrabiti novo, svježe more, a gambore iz mrežice vratiti u kantu. Isti se postupak može primijeniti i za crva.

JOGURT I SLADOLED

Žive dagnje su u pravilu smještene u nekakvoj mreži. Potope se u more na nekoliko sati dok traje lov bez premještanja. U trenutku kada se pali motor, dagnje se podignu i to je sav postupak. Naravno, problemi mogu nastati ako se na spuštene dagnje u pokretanju broda zaboravi.
I dok je sa živim školjkama i puževima zapravo lako rukovati i održavati ih na životu, problemi vezani uz pripremljenu ješku, poput već očišćenih daganja ili filetiranih liganja, za ribolov mogu biti pogubni. Usmrđenu i fermentiranu ješku vole samo rijetki strvinari i razlagači koji nam ni u jednoj opciji nisu ciljana lovina zbog čega ješku treba održati svježom.
Dagnje koje smo prethodno očistili, pogotovo ako je riječ o većoj količini, najbolje je skladištiti u prikladne kutije s poklopcem. To ne moraju biti skupe inačice frigo boxova od specijalne plastike. Čašica od litrenog jogurta ili sladoleda sasvim je dobar spremnik koji se lako može pospremiti u bilo koju jaceru bez straha od onečišćenja ribe i unutrašnjosti jacere. Iz tog se spremnika ješka vadi malo-pomalo, te koristi po potrebi, tako da je na meniju zapravo uvijek svježa. Jednako se tako mogu skladištiti i koristiti lignje i srdele kao uostalom i bilo koja druga ješka.

SOL U NUŽDI

Mnogi ribolovci kao konzervans, odnosno sredstvo koje će očuvati ješku od kvarenja, koriste sol. Taj je sistem dobar tek u nekim situacijama, dok je u većini ostalih situacija tek loše nužno rješenje. U situaciji u kojoj nam je preostao komad crva koji neće preživjeti, a kojeg nećemo iskoristiti u trenutnom ribolovu, usoljavanje je jedino rješenje. Usoliti ga treba dok je još živ, nakon čega mu ne treba frižider.
Očišćenim školjkama, lignjama ili puževima sol iz tkiva izvlači vodu i na taj ih način, istina, čini trajnijima, ali i žilavijima i manje ukusnima. Takva ješka soljenjem uvijek bitno promijeni okus i kao takva je, premda još uvijek jestiva i lovna, puno manje atraktivna od svježe, tako da nam može poslužiti tek u krajnjoj nuždi.
Srdela, a i ostala sitna riba koju koristimo za ješku, u principu dobro podnosi soljenje, no atraktivnija će biti ako je "omrvičimo" palentom, naravno, nekuhanom, pa je skladištimo u nekakvoj posudi, poput spomenutih kutija od sladoleda. Palenta će sakupiti vlagu i sukrvicu koja se u takvim situacijama uvijek izluči, a da pritom neće bitnije utjecati na okuse i mirise ješke. Naravno, palenta nije nikakav konzervans, tako da i tu ješku treba držati na hladnom i tek je po potrebi vaditi u manjim količinama.
I na kraju zlatno pravilo – ješku ne treba miješati. Srdele pomiješane s dagnjama i gamborima, ma koliko svi bili svježi, rezultira jednom mješavino okusa koja nikako ne mora biti atraktivna svim ribama.

MIKSAJTE NA UDICI

A ako se baš želi miksati, tada se to radi neposredno na udici kada se slažu sendvič-montaže, pri čemu bi ješke do ješkanja trebale biti odvojene. Miješanje ješki bilo bi ravno miješanju jela tijekom obroka. Možete li zamisliti kako bi izgledalo jelo u kojem bi u istoj posudi bila poslužena i juha, i pečeni krumpiri, i meso, i salata, i komad torte?
Taj bi obrok bio ukusan vjerojatno samo nekom svejedu koji se rado hrani fermentiranim otpacima i od kojega se dobiva pršut.
Budući da ribe ipak nisu svinje, ponudite im uvijek svježu ješku, a kad ih ulovite, pospremite ih na hladno, gdje, ako ste dobro organizirani, vjerojatno leži i jedna orošena boca soka ili nekog sličnog pića, pa će i finale ribolova u konobi za stolom biti puno ukusniji i ugodniji.

Naslovnica Ribolov