More Ribolov

Samo tri od 10 tisuća

Koje su udice najbolje za lov plovkom?

Samo tri od 10 tisuća

Nitko nije točno utvrdio, ali kažu da postoji desetak tisuća oblika udice. Svaki od njih čini taj komad žice manje ili više prilagođenim za kačenje određene vrste ribe, držanje pojedine vrste mamca ili ribolov određenom tehnikom. U takvom obilju ni iskusnom ribolovci nije se lako snaći, posebice pri odabiru za ribolov malo prakticiranom tehnikom. Na našem dijelu Jadrana takvo je i plovkarenje, lov pomoću plovka, iako je jedna od najstarijih tehnika udičarenja.

Važna debljina

Na sreću, za razliku od većine ostalih, za taj način udičarenja koriste se uglavnom udice samo tri oblika. Kao i za sve ostale načine lova u priobalnom pojasu, za plovkarenje se najviše koriste udice oblika Crystal, Aberdeen, te Wide gap.
Za Crystal ili kristalku, kako naši ribolovci nazivaju udicu ovoga oblika, karakteristična je velika krivina uz tijelo te znatno manja uz vrh, koji je paralelan s tijelom udice ili je jedva primjetno povijen ka njemu. Pravi se od vrlo tanke žice, zbog čega mamac na njoj dugo ostaje živ. Vrlo je elastična i uglavnom se izrađuje u malim i srednjim veličinama. Nezamjenjiva je u lovu sitnih i srednjih riba, te za nadijevanje malih i osjetljivih mamaca, poput crvića, račića…
Druga vrlo prikladna udica za lov plovkom je ona oblika Aberdeen, poznata kod nas kao parangalka. Karakterizira je polukružna krivina, zbog čega je mnogi nazivaju i engleskim imenom za takav oblik - round band. Udice toga oblika izrađuju se od deblje žice nego kristalke, pa su od njih i jače te se koriste i za lov krupnijih riba. Osim toga, zbog debljine bolje drži mekane mamce. Prave se u svim veličinama, imaju prilično široku primjenu, a pogodne su za lov na svim dubinama i terenima.
Udice oblika Wide gap, kao što im ime kaže, imaju široki luk. Oblik im je kombinacija prethodna dva opisana. Uz tijelo, koje je kraće, oblik je sličan onom kod udice Aberdeen, a uz kuku obliku Crystal udice, ali s blažim prijelazom. Osim toga, vrh te udice nije ravan, nego blago zakrivljen prema vezištu.

Kontra kukica

Poput parangalki, ove se udice izrađuju od nešto deblje žice i u svim veličinama, pa su namijenjene lovu komarče i drugih srednjih i krupnijih mirnih riba, te nadijevanju velikih mamaca. Pri odabiru udice za lov plovkom treba obratiti pažnju i na veličinu kontra kukice. Za nadijevanje malih i nježnih mamaca, poput mesnog ili voštanog crva, preporučuju se udice s najmanjom kontra kukom ili čak i bez nje. Za veće mamce, kao što je crv pjeskulj ili kišna glista, bolje su udice s većom i jačom kontra kukicom.
Dobro je pri odabiru misliti i o boji udice. Poželjno je da ona bude u skladu s bojom mamca i prozirnošću mora. Sjajne udice treba izbjegavati kada se lovi u izrazito bistrom moru i nadijevaju tamni mamci. Najbolje je u ribolov uvijek nositi dovoljno nevezanih udica različitih oblika i veličina, pa njihovim mijenjanjem pronaći onu koja će dobro držati i prezentirati mamac, dobro kačiti ribu i uspješno je izvući iz mora.

Naslovnica Ribolov