More Ribolov

MORSKI KUHAR

Kamenice na umaku od dimljenog jogurta

MORSKI KUHAR

Sastojci za dvije osobe:
8 kamenice
8 dondole
8 kapesanta
8 kunjki
2 dl dimljenog jogurta (može i obični)
svežanj kopra
2 češnja češnjaka, fermentiranog ili običnog
korica limete
vlasac
1 žličica kurkume
dimljena mljevena paprika
potočarke
mladi kupus
blitva
maćuhice
oštro brašno
jaja
ulje za prženje

Priprema:
Očistite školjke, pripremite brašno, jaja i mrvice za pohanje. Pohajte redom u vrućem dubokom ulju. Dondole umočite u crnu tempuru (brašno, crnilo od sipe, mineralna voda, prstohvat suhog kvasca), lagano ih ocijedite i pohajte dvadesetak sekundi. Kunjke uvaljajte u brašno, jaja i mrvice u koje ste ubacili struganu koricu limete i žličicu kurkume, i opet pohajte dvadesetak sekundi, jednako kao i kapesante koje ste prethodno uvaljali u brašno, jaja i mrvice pomiješane s dimljenom paprikom. Kamenice uvaljajte u brašno, jaja i ponovno brašno. Odložite sve na papir za upijanje masnoće i poslužite.

Serviranje:
Dondole u crnoj tempuri servirajte na crnoj podlozi od crnog fermentiranog češnjaka (crni češnjak i bujon smiksajte u kremu i blago posolite) uz dodatak crnog praha, karbona.
Kunjke položite na žutu kremu od mrkve (žuta mrkva, kurkuma i bujon smiksajte u kremu) i ukrasite je žutim prahom.
Kapesante servirajte na umaku cipriani (temeljac od kapesanta, crveni jezik, pomodorin i žličicu Hennessyja smiksajte u kremu).
Kamenice servirajte na umaku od dimljenog jogurta (dimljeni jogurt i kopar smiksajte u kremu).
Kreativnost na tanjuru prepuštamo vama… Možete se igrati umacima po tanjuru na sve moguće načine: špricanje, prolijevanje, točkice, crte..., a ukrasite potočarkama, blitvom, maćuhicama, mladim kupusom i vlascem.

Naslovnica Ribolov