More Ribolov

Odbacuj metalcei lovi plavce

Pravo je vrijeme za špinanje skuša, lokardi i šaruna

Odbacuj metalcei lovi plavce

Kasnije nego što je uobičajeno, tijekom lipnja kopnu i obalama otoka konačno su prišli šarun, skuša i lokarda, najbrojnije plave ribe koje se love udicom. U manjim ili većim jatima tu će neumorno i dosta neoprezno jurcati za svim što im se učini jestivim. Prilika je to ribolovcima za obilat i nadasve dinamičan lov sve do početka jeseni, kada će ti plavci otploviti prema otvorenom moru. Dok ne osjete zov pučine, najčešće svaka u svom jatu, te će se ribe stalno kretati duž obala, ali malo kada u vodama plićim od 5 do 10 metara. Zbog toga će ih s obale moći loviti samo udičari koji prakticiraju tehnike dalekog bacanja – surfcasting i spininng. Znatno atraktivniji, učinkovitiji, ali i naporniji je spininng ili špinanje, što je i tema ovoga teksta.

Ribe lutalice

Gdje loviti plavi trio, nije lako utvrditi jer je riječ o ribama lutalicama. One se zadržavaju nad svim vrstama dna, no češće su nad hranom najbogatijim tvrđim dnima. U njihovu pronalaženju od velike pomoći su sitne ribe kojima se hrane. Naime, pred nasrtajima šaruna, skuša i lokardi jata ribica očajnički bježe na sve strane, čak i iskaču iz mora – igraju, što se vidi s velike daljine. Kada nema vidljivih znakova nazočnosti ovih grabljivica, špinati je najbolje sa strmije kamenite obale, oko rtova, stijena koje strše u more i lukobrana. Treba birati manje posječena i dostupna mjesta.
Pri odabiru mjesta odakle će se loviti treba voditi računa o mogućnosti za mahanje štapom. Za špinanje je vrlo važno imati puno slobodnog prostora. Bilo kakva prepreka u obliku nadvijenih grana drveća ili grmova opasna je za pribor. Potrebno je barem tri-četiri metra oko i iznad ribolovca da bi ispravno i bez straha mogao zamahnuti štapom. Zato ne treba žaliti vremena i truda da bi se prije početka ribolova stvorili što bolji uvjeti za neometano baratanje štapom.
A štap, ali i ostatak pribora, važan su čimbenik u ribolovu špinanjem. Ako je pribor dobro kompletiran, daljine od 60-70 metara, što je više nego dovoljno za lov plavica, postižu se bez problema. O štapovima, rolama i strunama za špinanje već smo pisali detaljno, pa samo podsjećamo da je za lov ovih riba dovoljan pribor klase ML (Medium Light), ali zbog mogućnosti ulova težih primjeraka te ostalih većih grabljivica najbolje je loviti priborom klase M (Medium), a koristiti se može i MH (Medium Heavy). Optimalan štap je onaj težine bacanja 10 – 40 grama, akcije B i dužine 3, čak i 3,3 metra.

Žestoki napadi

Iskusni špineri najradije koriste role većeg prijenosa, barem 5,5:1, kako bi mogli na vrijeme pokupiti trbuh strune koji se stvara kod daljih izbačaja i uspjeli što duže održati varalicu u gornjim slojevima mora. Također, iskusni lovci na plavi trio ne pretjeruju s tankoćom strune, jer ako ne zbog siline zamaha, tanka zna na čvoru puknuti u kontri krupnijoj ribi. Za navedene daljine izbačaja, dobar osjećaj varalice (griza), te izdržljivost na dugotrajno mahanje, osigurava debljina kvalitetnog podatnog najlona od 0,25 do 0,30 mm. S tanjim najlonom (0,22 – 0,25 mm) varalice dalje lete, ali su ostale karakteristike lošije.
Umjesto najlonske, može se koristiti PE višenitka koja omogućava dalje odbačaje, ali i učinkovitije kontre na daljinama većim i od 50 metara. Dovoljna je ona oznake debljine PE 1.0 (0,165 mm). Međutim, mnogi je izbjegavaju koristiti, pogotovo ako love kastmasterom ili nekom drugom varalicom koja rotira pri bržem povlačenju. Osim toga, višenitka kod jakog zamaha s role spadne u matasini i zaplete se. Također, s višenitkom su češći promašaji, ali i spadanja već zakvačene ribe.
Plavi trio podjednako žestoko napada sve vrste varalica. Zato je najbolje koristiti jeftine, i to one koje se mogu odbaciti dovoljno daleko, ali i potonuti dovoljno duboko bez dodatnog otežavanja pribora. Toj skupini pripadaju metalne varalice, kako tanke žlice, tako i masivni pilkeri i kastmasteri. Ovisno o vrsti i veličini plijena koji se lovi, mogu se koristiti varalice dužine između 30 i 70 mm. One moraju biti dobrih letačkih sposobnosti. Najbolje su one težine između 10 i 40 grama, ali ima i onih od samo šest-sedam grama. No, s obzirom na njihove male dimenzije i aerodinamičnost oblika, posve su sposobne za daleki let.

Izdužene varalice

Za lov plavog trija špinanjem najbolje su varalice izduženog oblika, pa upravo takve treba birati iz bogate ponude žlica na našem tržištu. Zajedno svim žlicama je da zahtijevaju nešto sporije vođenje nego kastmasteri i pilkeri, jer u suprotnom rotiraju ili čak isplivaju na površinu. Mana im je da se bacaju dosta lošije od kastmastera i pilkera, a prednost veći asortiman i dobra lovnost.
Osim što dalje i preciznije lete, izduženi kastmasteri imaju finije, uže polje vibracija pa ih grabljivice lakše pogađaju. Zato su takvi najprikladniji za špinanje.
Pilkeri su u odnosu na dužinu najteži, pa se najdalje bacaju. No, i najbrži tonu pa je potrebno dosta prakse dok se izvježba održavanje ove varalice u gornjim slojevima mora. Na našem je tržištu dosta spomenutih varalica prikladnih za špinanje navedenih riba. Što se tiče dekora, za lov u predvečerje i sumrak te po mjesečini, najbolje je odabrati srebrne i sedefaste. Međutim, takve treba izbjegavati u lovu po sunčanom danu, u bisteome moru, pogotovo bliže površini.
Plavi trio može se loviti tijekom cijelog dana. Najbolje po jugom namreškanome moru, a najlošije po posve mirnom. Od ranog jutra pa do 9 ili 10 sati najbolje se love skuše. Sve tri ribe podjednako dobro rade u sumrak i tijekom noći s mjesečinom. Šaruni su najčešće najdublje, čak i na samo metar ili dva poviše dna. Bliže površini i obali prilaze u sumrak. Skuše i lokarde znatno su bliže površini, često i pod njom samom.

Bez taktiziranja

Kad se otkrije ili pretpostavi gdje su, varalicu treba odbaci što dalje, ako je moguće preko plova riba, a ne u njega. Što se tiče tehnike bacanja, nužno je prakticirati jednu od posebnih za ribolov dalekim izbačajem. Međutim, nikako onu u kojoj treba ljuljati mamac prije odbačaja. Varalica mora mirovati jer se tako postiže veća preciznost odbačaja i, što je još važnije, izbjegava takozvani bič. Naime, zamah unatrag pa nagli unaprijed izaziva učinak bičevanja, što za posljedicu ima pucanje pribora, u najboljem slučaju čvora na struni i nepovratni let varalice.
U špinanju na većim daljinama sa spomenutim varalicama, posebice pilkerom, dobro je koristiti taktiku da se netom prije pada varalice u more zatvori hvatač strune na roli i odmah nakon pada varalice počne s namotavanjem strune, odnosno privlačenjem varalice. Na taj način se postiže najduže vrijeme zadržavanja varalice u gornjim slojevima mora, gdje su grabljivice.
Privlačiti se može na brojne načine, najbolje pumping i stop and go tehnikama. Još bolje ih je kombinirati – privlačiti neujednačenom i dosta velikom brzinom uz povremeno duže ili kraće podizanje i spuštanje vrha štapa. Tako će varalica prilaziti sve bliže kopnu i površini. Ako se pritom provuče kroz plov ili blizu njega, ulov je zagarantiran. Plijen treba izvlačiti bez taktiziranja, osim ako se umjesto plavog trija ne zakači palamida, škaram, strijelka ili neka druga krupnija grabljivica…
Ako je plijen skuša kraća od 18, odnosno šarun kraći od 15 cm, obvezno ih treba vratiti u more, jer su to njihove minimalne lovne dužine.

Naslovnica Ribolov