More Ribolov

talijanski milijuni kontra domaćeg znanja

Od dronova do sonara: Talijani ništa ne prepuštaju slučaju, jedan je brod toliko opremljen da ga se ni mornarica ne bi postidjela

talijanski milijuni kontra domaćeg znanja

Prava je umjetnost taj lov ili ribolov, jer od prapovijesti ljudi su lovili. Prvo za hranu, sada za gušt i sportske trofeje. A upravo je 'formula jedan' ribolova - big game ribolov, lov na velike morske trofeje koji se ima već dva desetljeća organizira i u našem Jadranu. Srećom, plavoperajnih tuna ima, a tu su još i iglani. "Stok“ morskih trofeja nam je bogat pa naše more postaje omiljena destinacija sve većeg broja „ribolovnih turista“.
Zaljubljenost i ulaganje u ovu vrstu ribolova najvidljiviji su na natjecanjima u big game fishingu, a samo ovu godinu održava ih se sedam (Komiža, Rogoznica, Omišalj, Poreč, Silba, Jezera i Hvar) uz Prvenstvo Hrvatske, na kojima se iz godine u godinu flota brodova povećava.
S time rastu i ulaganja u opremu, pa smo malo i „secirali“ tko to sve odlazi na more, tko obožava ribolov, nadmudrivanje s morskih grdosijama, krasoticama iz dubina, tko životno-poslovni stres „liječi“ na taj način.
I kako je vidljivo iz „osobne karte“ ovogodišnjeg prvog trodnevnog nadmetanja, koje se sada održava u Komiži, sve posade, njih 35, iz desetak zemalja, pokreće strast, kako biti „pametniji“, kako na površinu namamiti tunu, kako imati trofejni ulov na palubi i kako imati što više snimljenih ulova koje se sportski nakon toga i puštaju u more. Jer, lovi se po principu "ulovi i pusti", odnosno „catch and realase“. Biorazgradive udice kojim se love tune nakon dva dana ispadnu iz njihovih usta ili istrunu u roku dva tjedna, pa riba nastavi normalni život u moru.
No, moramo priznati kako je i velika razlika od posade do posade, barem što se tiče imovinske kartice. Pa imate u floti brodove milijunskih vrijednosti (u eurima naravno), ali i skromnija plovila.
I svi love...
S jedne strane vrhunska oprema, a s druge strane znanje i iskustvo, puno dana provedenih na moru u lovu.
Primjere za ovo prvo imali smo u talijanskoj posadi izuzetno uspješnog čovjeka s Apeninskog poluotoka - Roberta Martonea, menadžera koji radi u široj poslovnoj sferi. On čak bira kojim će od tri svoja broda loviti na moru, ili na oceanu. A za područje Sredozemlja mu je na raspolaganju brod „Indica“ s kojim je prvog ribolovnog dana imao dvije tune ulovljene i puštene, a drugog ribolovnog dana, samo 13 minuta nakon starta, imao je prvi od natjecateljske flote ribu na štapu...
- Prvi dan smo imali ribu za snimanje sat i pol nakon starta, dok nam je ona ukačena oko 13 sati, nažalost, otpala dok smo je privlačili brodu. A treću smo ukačili pet minuta prije završetka prvog ribolovnog dana, u 16.55 minuta. Stvarno je bilo uzbudljivo na moru - referirao je sucima Davir Sarafini, sada u ulozi master ribara na Martoneovu brodu „Indica“.
Inače, David je pobjednik zadnjeg natjecanja u Komiži održanog 2016. godine u organizaciji Big game kluba Croatia i odlično poznaje ovaj akvatorij.
No, kako ništa ne bi prepustio slučaju, gazda Martone se pobrinuo i za vrhunsku opremu na brodu. Za njega njegov hobi, ljubav prema ribolovu, koji mu anulira poslovni stres, cijene nema, premda za nas obične smrtnike sve te „nule“ samo razjapljuju usta sve više i više, ostavljajući nas bez daha.
Brod "Indica", dužine nekih 30 metara, s dvije palube, vrijedan je oko 7 milijuna eura, a sve fascinira i ribolovnom, i to najmodernijom opremom. Osim posebnog prostora za ribolovnu opremu i u palubi i na fly bridgeu, gdje je puno štapa, rolica, krena svih veličina, pa bezbroj udica, raznih umjetnih mamaca... što je teško „novčano“ i pobrojati, „sinjali“ smo i stolicu na krmi broda, u kojoj ribolovac sjedi i vuče tunu, a vrijedi fascinantnih 15.000 eura.
No, ni to nije sve.
Nevjerojatna, ali samo za naše uvjete, zvuči vrijednost sonara kojim se riba traži ispod površine – 300.000 eura! Tu je još i dron za snimanje, i to dva. Jedan naravno za zračno snimanje, a onaj drugi, podvodni, za dubinsko. Pa posada upravlja dronom i njegovih 60 metara kabela kako bi imali pravu sliku ispod površine kako stoje udice, kako krena, što je s ješkom i kada im dolazi – tuna...
I sve se to prati na velikim televizijskim ekranima koji su svugdje po brodu – „iskaču“ iz namještaja pritiskom na daljinski, dižu se pred posadom koja prati događanja ispod broda.
Sličnu opremu, no malo skromniju, posebno što se tiče sondera kojim se „sinja“ riba na milju udaljena od broda, imaju i druga plovila veća od 20 metara, kao što je "Matejuška" slikara Zvonimira Mihanovića, pa ruskih i ukrajinskih posada, čak i slovenskih...
Rekao bi netko – lako je tako lovit ribu, no ni to nije pravilo.
Riba „pamti“, uči i prilagođava se ljudskim alatima, koji su svake godine napredniji, no ribu treba „znati u dušu“. Barem to vrijedi za drugu priču, za drugu stranu ove medalje, za Igora Zdenjaka, mnogostrukog prvaka države u raznim vrstama ribolova, koji jednostavno – zna znanje.
I njegovi štapi baš i nisu skupocjeni, no kao master ribar mnogim posadama koje su ga angažirale upravo je on donio naslov pobjednika. Na ovom big gameu Igor je s posadom „Lica“ vlasnika Željana Miloševića, koja nakon prvog dana ribolova drži ukupno drugo mjesto. Momci su imali na kraju četiri ulovljene i puštene tune, jedna im je otpala dok su jednu donijeli i na vaganje. A brod ima tek osam metara!
- Ovo je naša ljepotica od 52,8 kilograma – komentirao je tijekom vaganja član posade Nikola Franjić, uz još dva mušketira, vlasnika Željana i Matea Miloševića, dok je Igor uvijek skromno samo stao uz vaganu ribu, već u glavi birajući na koju će sutra poziciju loviti tune.
Tko će na kraju pobijediti, riba ili ribari, tko od ribara, da li onaj s boljom opremom ili onaj sa znanjem i iskustvom, vidjet ćemo u subotu navečer kada se i okonča ovo nadmetanje „Big game Komiža 2018.“, a sve kao uvertira novog morskog okršaja „Big game Rogoznica“ od 8. do 11. kolovoza.


OSOBNA KARTA POSADA
Razni profili su big game ribolovaca, svih struka i zanimanja ih ima. Od vlasnika tvornica, građevinskih tvrtki, vlasnika čarter tvrtki, cijelog lanca, i to međunarodnih prodavaonica cipela, pa liječnika, odvjetnika, vlasnika marina, do vinara, pomoraca, kao i sportaša.... U Komiži je i legendarni košarkaš Nikola Vujčić, pa i umjetnik, slikar Zvonimir Mihanović, koji se može pohvaliti i izvađenom tunom na palubi.

 

Naslovnica Ribolov