Mišljenja Uvik kontra

Uvik kontra

Damir Šarac

Damir Šarac: Borba protiv jakih uvik završi u crveno. A Sudamja gre, vaja nan se veselit. Čemu?

šete kolpi

Evo je proša i Prvi maja bez fažola na Marjanu. Puno svita je zaprepašteno – kako to Praznik rada pa bez fažola? Koja je to borba protiv mrskoga kapitalizma? Umisto da se u zoru nabubamo i teškon artiljerijon se odupremo izrabljivanju, ostali su nan prazni štumici.

A s druge strane, boje i da ga nema. Zamisli ironije. Gladno radništvo, a nije nigdi u Europi gladnije nego u nas, i na njihov praznik ih šopat fažolon! Na Badnjak se dili bakalar od 170 kuna kil, a na Prvi maja fažol od 20 kuna kil. Ol to nije komedija. Radnome narodu bi se na ti dan tribali peć janjci, dilit ćevapi i polpete u toću, a ne prosti fažol. Jo kako činu redikule od proletera... I još in ti fažol, dok se oni još primoreni vajadu po postejama, pokusaju gladni penšjunati. Ka da oni nisu svoje izili i ka da nima po kontejnerima za one koji ne radu, ne doprinosu?!

Na mlazni pogon

Zato se sa Svetoga Duje zavijorila crvena bandira, isto ka one ratne 1942. godine. Samo crvena, revolcionerska, to je boja Splita i niti jedna druga, jer ako niste znali crvena je i boja kršćanskih mučenika, pa i Duva Svetoga, naš je sveti Duje uvik u crvenoj robi, koju je natopija svojon krvlju. Borba protiv jakih uvik zavši tako, u crveno.

Prigodno tome, na Peristilu, koji se nekad zva i Plokata svetoga Dujma, organiziran je skup radničke klase. Zamislite, radnici na imperatorovoj pjaci, a namisto Dioklecijana ukaza se Ranko Ostojić s palcon put doli. Triba vidit oće se šta prominit poslin ovega odlučnoga poteza.

Pet minuti prije nego šta je ovi tekst završija u štampariju, moj specijalni izvjestitelj javlja mi kako se fažol ipak dilija. I to u Đardinu, i to fureštima. Evo vidite da ima nade za Split, uvik smo pratili trendove. Kad se tribalo prvi dignit, u Split su organizirani demonštracjuni, odma iza pokolja u Čikagu, u slavu čega se i ustanovija Prvi maja.

I sad kad je cili grad odusta od teške industrije, od škvera, kemije, željeza, plastike, azbesta i svega šta se proizvodilo, pa priša na turizam, normalno je da se organizira uranak za turiste. Neka vide oni iz bogatoga svita šta je naš fažol i naša tradicija. More bit da će i gužve po Palači bit manje, kad svi krenu malo brže, na mlazni pogon.

Šarene bandire

Osim šta je Prvi maja bija iznimno zanimljiv, dolazi nan i još jedna Sudamja, dosadna ka i svake godine. Ovo je prvi put da nema fažola na Marjanu, a bit će i petnajsta godina da nema procesjuna za Svetoga Duju. Samo dernek na Rivi i misa među štekatima i zjogatulama.

Jo, šta se naši popi volidu litretavat, onako na široko, važnije in je to nego odit u procesjunima. Vaja ih razumit, sve su stariji, od velike parade oteču in žnjuti, sunce in udre u ćiverice i stvarno je onda puno lakše stare kosti izložit suncu na Rivi, nego nosat moćnike salonitanskih martira okolo cilega grada.

Od originalnih događaja bit će još i tonbula, svečana akademija, regata u portu, Mala Florami i Spli'ksi akvarel. To nismo odavno imali. Razvit će se na parangale one šarene bandirice svetoga Duje ka jedna posebna atrakcija, a bit će i vatromet. Uvik ništo novo.

Pored svega toga, bit će još više od šezdeset različitih događanja; soarea, utrki, promocija libri, vatanja ribe, fešti od kuvanja (srićon bez fažola), turnira o balot i koncertići po cilome gradu, samo ti se nekako za ništa od toga oko ne uvati. Sve je naiveno u isto vrime i onako napola, pa ispada jedna Fjera o šete kolpi.

Zasad su najzanimljivije kolone fureštih koje su krenule ranije nego ikad prije, još prije Uskrsa. A mi ih u straju gledamo; ovo je samo prethodnica velike šarene armije koja nadire sve brojnija kako fibra u arji reste.

E, da ne zaboravimo, koncert na blagdan zaštitnika bit će, ima bit, dobar. Na priredbi će pivat Neno Belan, Gibonni, Tedi Spalato, Doris Dragović, Goran Karan, Jole, Guliano, "Diktatori" i drugi, sve naša dica i dobri pivači. Kapa njima do poda, ali šteta je velika da su odavna prikinuti koncerti stranih muzičkih veličina na Rivi za ovi dan. Sićate se Cesarije Evore, Gotham Projecta, Stereo MC-a...

Čemu se veselit?

Bila je to prilika da barem na jednu večer i mi u našoj maloj varošici budemo dil vanjskoga svita, da se ćutimo veliki. Ali šta ćeš eno su poteštata Oparu uvatili za grkljan šta je doveja i platija "Simple Minds" na Žnjanu bez znanja gradskih vićnika. Ako je to jedini način za dovest velike svitske glazbenike u Split, neka je. Da su ih birali vićnici ko zna šta bi bilo, koja lokalna vokalna instrumentalna skupina ka i obično.

Ovako, bila je to večer za pamćenje, pa neka se proarčilo. Ol bi ti šoldi u šta pametnije bili uloženi, ionako bi ih izili namišteni natječaji, priplaćene usluge i izgubljene tužbe.

Sudamja gre, vaja nan se veselit. A čemu?

Naslovnica Uvik kontra

VIŠE IZ RUBRIKE