Mišljenja Parangall

Parangall

NEIL YOUNG Dreamin’ Man Live ’92

Izvođač: NEIL YOUNG
Album: Dreamin’ Man Live ’92 (Reprise – Dancing Bear)
Ocjena:  *** 1/2

Još jedan više nego solidan koncertni album iz već slavnog arhiva Neila Younga u kojem se, očito je, nalazi obilje intrigantnog, ranije neobjavljenog materijala. Za razliku od prethodnih arhivskih izdanja, poput Live In Canterbury House 1968 ili Live In Massey Hall 1971, novi album ne donosi snimke s jednoga konkretnog koncerta, nego izbor deset skladbi izvedenih 1992. tijekom turneje koja je prethodila snimanju albuma Harvest Moon.

Dreamin’ Man Live je alternativno izdanje spomenutog albuma, tj. “kantautorska verzija” iliti “one-man-band” inačica projekta snimljenog iste godine u suradnji sa Stray Gatorsima – glazbenicima koju su sudjelovali u nastanku Harvesta, te uglednim gostima poput Linde Ronstadt, Jamesa Taylora, aranžera Jacka Nitzschea... Harvest Moon u isposničkom trubadurskom izdanju, s Youngom koji se pratio svirajući usnu harmoniku, gitaru, klavir i bendžo, ne gubi ništa u usporedbi sa slojevitim country-rock originalom.

Dapače. Young – koji je tijekom karijere nebrojeno puta mijenjao uloge kontemplativnog trubadura i nabrijanoga gitarista čiji je osebujni stil anticipirao grunge – ponovno je bljesnuo odličnim “akustičarskim” izvedbama pretvarajući album formalno rastresita koncertnog materijala u zaokruženu emocionalnu i tematsku cjelinu. Štoviše, neki od brojeva, poput sjajne Hank To Hendrix i klavirske balade Such A Woman, dakako, lišene gudača i raskošnih pozadinskih vokala izvornika, kao da su emocionalno uvjerljivije od studijskih verzija.

Dreamin’ Man Live '92 je, dakako, album namijenjen tvrdim fanovima i kolekcionarima, no i “šira publika” barem malo sklona Youngu, ovim arhivskim izdanjem može doći na svoje.

Naslovnica Parangall