Mišljenja Oštro pero

Oštro pero

Pero Smolčić

Ravnopravnost s velikom figom u džepu

oštro pero

Sjećam se svojih prvih Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Bilo je čudesno na drugom kraju svijeta pratiti nastupe naših sportaša, ali istovremeno i iznimno naporno. Nakon dva i pol tjedna rada skupila se nekolicina nas hrvatskih novinara i fotoreportera... Svima je više-manje, bilo drago što je gotovo, idemo se kući  odmoriti. Samo je jedna faca bila smrknuta. Damir Senčar, fotoreporter HINA-e.

Što s događa?

- Ja ostajem još 20 dana – kazao je, već tada mrtav – umoran.

Dok je za veliku većinu hrvatskih medija to bio kraj Olimpijskih igara u Pekingu, Senčar je tek čekao početak Paraolimpijskih igara. Ta mi je scena ostala duboko urezana u sjećanje. Koliko god trivijalno izgledala u tom trenutku, otkriva zapravo licemjerje i odnos naših medija prema sportašima s invaliditetom. Svi su se vratili kući, ostala je HINA, po “službenoj dužnosti”.

Ovog se sada javno prisjećam jer očekujem kako će se opet pojaviti niz tekstova u raznim medijima kako su sportaši s invaliditetom nepravedno zapostavljeni od strane države, po pitanju nagrada i koječega, a od strane tih istih novinara malo će se tko zapitati zašto oni i njihove redakcije ne tretiraju Olimpijske i Paraolimpijske igre jednako? A ne tretiraju, ne samo HTV koji kao ima obvezu. 

Činjenica je, možda nekima bolna, da sportaši s invaliditetom, makar privlače veliki broj gledatelja, i dalje zaostaju za sportašima bez invaliditeta. Tržište je takvo, traže se klikovi, čitanost, prodaja...

Čisti kapitalizam u kojem nema, nažalost, mjesta jednakosti. Osim deklarativno. Lako je napisati tekst, pokakati se po državnim službama, a istovremeno zataškati podatak kada ste to vi sami, autor tog teksta ili čitatelj, zapravo bili na nekom sportskom događaju osoba s invaliditetom?

Stoga, prije no što krenete soliti pamet drugima, pogledajte se u ogledalo. I budite iskreni.

Ako je na televiziji istovremeno prijenos nogometnog “El Clasica” i finale Paraolimpijskih igara u bacanju koplja, što ćete gledati?

 

Naslovnica Oštro pero