Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Živimo u doba ultrazvuka: zna se kad počinje život

Nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se ove godine u pet gradova pod geslom "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu". Četvrti Hod za život u Zagrebu, u subotu 25. svibnja, počinje okupljanjem u 10 sati na Zrinjevcu, odakle se kreće Praškom preko Trga bana Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem se priređuje zabavno-glazbeni program na kojem će nastupiti i Marko Perković Thompson.

Hod za život u Splitu, u subotu 25. svibnja, počinje okupljanjem na Rivi u 10.30 i kreće se prema Zapadnoj obali prema Zvončacu, na kojem će biti organiziran interaktivni i zabavni sadržaj. U Splitu se Hod za život ove godine održava treći put.

Prvi Hod za život u Zadru, 25. svibnja, počinje okupljanjem u 10 sati na Obali kneza Branimira 10 (kod mosta). Povorka se kreće preko Gradskog mosta prema Narodnom trgu, gdje će skrenuti u Široku ulicu i nastaviti prema Forumu, gdje se održava prigodni program u kojem će, među ostalima, pjevati Tomislav Bralić.

U subotu 18. svibnja Hod za život održan je prvi put u Osijeku i drugi put u Rijeci.

Hod za život je miroljubivi hod građana u znak potpore svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji, kojim se želi osvijestiti da život počinje začećem i da ga se treba štititi u svim njegovim fazama, sve do prirodne smrti. Hod objedinjuje sve građane, od vjernika različitih vjeroispovijesti do ateista i agnostika, kojima je cilj da se prema životu prije rođenja odnosimo kao i prema životu nakon te da se pokaže da svaki građanin ima pravo na svoju riječ i mjesto u društvenim strukturama, ističu organizatori.

Nedavna istraživanja pokazuju da su mladi u dobi od 18 do 24 najzastupljenija pro-life skupina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Istraživanja pokazuju i postojanje brojnih zagovaratelja promjene zakona o pobačaju – promjene koje bi omogućile zaštitu nerođene djece i pružanje podrške ženama koje se suočavaju s neželjenom trudnoćom. "Naša je misija učiniti više za zaštitu nerođene djece i pružiti podršku ženama koje se suočavaju s neželjenom trudnoćom. Mi smo generacija koja vjeruje da može bolje. Mi smo generacija – za život!" poručuju mladi Britanci.

Slično razmišljaju i mladi Hrvati. "Život kao vrednota zajednička je svima, a baš ta vrednota najviše je pod napadom raznih pseudoargumenata. Živimo u doba ultrazvuka i napredne tehnologije kada se vide 3D slike i prilično je jasno kada počinje život. Hod za život nastoji osvijestiti tu važnu činjenicu, ne samo za društvo, nego za one najmanje koji nisu vidljivi i zaštićeni zakonom", ističe predsjednik Udruge "Studenti za život" Ivan Đordić i poziva sve da se priključe Hodu za život kako bismo zajedno poslali poruku o vrijednosti svakog ljudskog života: "Kao pojedinci možemo širiti kulturu života, ali zajedno možemo mijenjati postojeću kulturu." Priključite se!

Naslovnica Međutim