Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Sagradimo žive katedrale vjere u svojim srcima

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Veliki je ponedjeljak poslao poruku francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojoj je istaknuo kako "s dubokom tugom pratimo strašni požar u pariškoj katedrali Notre-Dame, spomenika svjetske baštine, jednog od simbola Francuske, europske kulture te našeg kršćanskog nasljeđa..."

Dobro je primijetio Plenković kako s katedralom Notre-Dame gori i naše kršćansko nasljeđe, i to onako simbolički, dok stvarno ono gori već godinama zahvaljujući i političarima njegovog i Macronova kova, koji se itekako zalažu kako bi u Europi zavladala diktatura relativizma, rodna ideologija i slične inačice, dok se istovremeno odbacuje kršćansko nasljeđe koje se temelji na Deset zapovijedi Božjih i Isusovu Evanđelju koje je temelj zapadne civilizacije koju dvije tisuće godina gradi prije svih Katolička crkva.

Još je sveti papa Ivan Pavao II. molio i kumio početkom tisućljeća europske vladare da se u novom Ustavu Europske unije spomene Božje ime ili barem kršćanski korijeni Europe. Međutim, odbili su ga vrli demokrati. A zna se da su utemeljitelji EU bili praktični katolici: Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi te Jacque Delors. Za neke od njih Katolička Crkva vodi postupke za beatifikaciju.

Crkve su u Francuskoj nacionalizirane početkom prošlog stoljeća. Zadnjih nekoliko godina država ih ruši na stotine jer su prazne, u njima nema vjernika, a vlasti nemaju sredstava za njihovo održavanje. Uz to, od početka godine zabilježeni su vandalski napadi na crkve u Dijonu, Houillesu, Lavauru i Nîmesu.

U crkvi Naše Gospe u Dijonu razbijena su vrata svetohraništa, a vandali su pobacali posvećene hostije po podu. U crkvi Naše Gospe u Nîmesu također je stradalo svetohranište, posvećene su hostije razbacane po podu, a na zidu crkve izmetom je nacrtan križ.

Crkva svetog Nikole u Houillesu napadnuta je tri puta u deset dana. U posljednjem napadu nastradao je kip Gospe s Djetetom, koji je, prema pisanju francuskih medija, "razbijen na komadiće i pretvoren u prah", dok je prije Gospina kipa u dva navrata srušen križ. Samo mjesec dana prije Notre-Damea izbio je požar i u drugoj najvećoj katoličkoj crkvi u Parizu, Saint Sulpice, za koji se smatra da je podmetnut.

Preko puta bazilike Naše Gospe u Parizu kip je svetog Ivana Pavla II. s rukama sklopljenim na molitvu. Prije nekog vremena tražili su da ga se ukloni odatle, radi tobožnje sekularnosti. Sad su se oko njega okupljali prije svega mladi ljudi u molitvi za njihovu katedralu.

To je jedan novi val koji vraća optimizam u situaciji u kojoj se nalazi ne samo Francuska nego cijela zapadna Europa. U nekad prvoj zemlji koja je primila kršćansku vjeru danas je samo pet posto katolika koji prakticiraju svoju vjeru.

Kako sada stvari stoje, obnovit će se Notre-Dame, donatori se javljaju sa svih strana svijeta, no, ako se ne sagrade nove žive katedrale vjere u srcima Europljana, samo Bog zna što će ostati od kršćanstva na Starom kontinentu.

Naslovnica Međutim