Mišljenja Međutim

Međutim

Gdje ste bili na Bleiburgu 1945., Crkvo koruška?

Biskupija Gurk-Klagenfurt, na čijem je teritoriju i Lojbaško polje pokraj Bleiburga, na kojem se već desetljećima komemorira početak križnog puta hrvatskog naroda nakon završetka Drugog svjetskog rata, zabranila je da netko od hrvatskih biskupa ove godine predvodi misu zadušnicu za desetke tisuća pobijenih hrvatskih civila i vojnika, nad kojima su partizansko-četničke postrojbe izvršile masakr u svibnju 1945.

"Kako bi bilo lijepo da je biskupija Gurk-Klagenfurt uspjela zabraniti pokolj na Bleiburgu 1945.", napisao je netko ovih dana licemjerima u Gurk-Klagenfurtu, koji političkim razlozima brane hrvatskim biskupima služenje mise zadušnice, uz ogradu da misu može služiti bilo koji drugi svećenik.

Oni su zabrinuti za to što "cjelokupna slika priredbe na Bleiburškom polju škodi ugledu Katoličke crkve", poglavito u Koruškoj koja bi dopuštenjem takvoga liturgijskoga slavlja riskirala približavanje "fašističkoj ideologiji". Međutim, ovako se približavaju komunističkoj ideologiji koja je poslije rata pobila više stotina katoličkih svećenika i časnih sestara Crkve u Hrvata.

Prije četiri godine bio sam na obilježavanju 50. obljetnice bleiburške tragedije. Misa i komemoracija koju je predvodio kardinalJosip Bozanić bila je u skladu s crkvenim propisima, kao i svake godine. No, zbog pojedinaca koji stave ustašku kapu ili podižu desnicu, stvara se dojam kao da svi na Bleiburg dolaze kako bi slavili NDH. I to prije svih čine hrvatski političari koji na raznorazne načine baštine doktrinu zločincaJosipa Broza Tita, koji je najodgovorniji za poslijeratni genocid nad hrvatskim narodom.

Inače, biskupija Gurk-Klagenfurt je u neredu nakon odlaska biskupa Aloisa Schwarza, uz kojeg se vežu afere i koji je navodno blizak bečkom kardinalu Christophu Schönbornu. Schwarz je sada u središtu financijskih i moralnih skandala, a biskupiju Gurk-Klagenfurt kao administrator vodi Engelbert Guggenberger, dakle osoba koja je zabranila misu na Bleiburgu. On je prethodno, protivno naredbama iz Vatikana, objavio podatke o financijskim i moralnim skandalima vezanim uz biskupa Schwarza.

Žao mi je Crkve u Austriji. Gore navedene stvari u biskupiji Gurk-Klagenfurt štete ugledu Katoličke crkve. Kao i ono kad je kardinal Schönborn koncem 2017. ugostio u bečkoj katedrali Conchitu Wurst i popriličan broj deklariranih homoseksualaca. Za neke je to bila Sodoma i Gomora. Bečka katedrala bila je 5. listopada prošle godine i lokacija za disko-spektakl, službeno označena kao "ekumenska molitva". Tijekom toga koncerta, jedan je pjevač pjevao gol do pasa dok je stajao na pričesnoj ogradi.

Gospodine Guggenberger, bilo bi bolje da se brinete o onome što se događa u bečkoj katedrali nego na Bleiburgu, gdje se hrvatski katolici mole Bogu za pokoj duša nevinih žrtava, jer moliti za mrtve je posljednje i najveće duhovno djelo milosrđa.

Naslovnica Međutim