Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Tko ne sluša Papu, taj nije pravi katolik

međutim

Papa Frane je ovih dana posebnim reskriptom odobrio promjenu broja 2267 Katekizma Katoličke crkve, koji se odnosi na smrtnu kaznu. "Danas vlada sve veća svijest da se dostojanstvo osobe ne gubi ni nakon počinjenih vrlo teških zločina... Utvrđeni su djelotvorniji sustavi zatvora koji jamče dužnu zaštitu građana, ali istodobno krivcu ne oduzimaju potpuno mogućnost da se iskupi. Zbog toga Crkva uči, u svjetlu Evanđelja, da je 'smrtna kazna nedopustiva, jer ugrožava nepovredivost i dostojanstvo osobe', te se odlučno zauzima za njezino ukidanje u cijelom svijetu".

U popratnom pismu biskupima cijelog svijeta, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer tumači da nova formulacija broja 2267 u Katekizmu očituje istinski razvoj nauka koji nije u suprotnosti s prijašnjim naukom Učiteljstva. U tom razvoju vrlo je važan nauk enciklike "Evangelium vitae" svetog Ivana Pavla II., u kojoj među znakove nade u novu civilizaciju života uvrštava sve rašireniju nesklonost javnoga mnijenja prema smrtnoj kazni. "Neka se u svijetu ukine smrtna kazna, nedostojna kazna, koja se još uvijek koristi u nekim zemljama", poručio je 9. srpnja 2000. papa Wojtyla u molitvi na misi kod zatvora Regina Coeli u Rimu.

Međutim, oni koji ne vole papu Franu, dočekali su ovu njegovu intervenciju glede smrtne kazne kao još jedan novi prilog teoriji zavjere po kojoj kardinal Bergoglio nije na čelo Katoličke crkve došao po Duhu Svetom, već je tobože izdanak novog svjetskog poretka, instaliran na Petrovu stolicu ni manje ni više nego po volji masonerije.

Sve kad bi to i bilo tako, svaki bi se pravi katolik ponajprije trebao moliti za svog vrhovnog pastira, a ne raditi ono što čine neki "ultrakatolici" šireći neprijateljstvo prema Kristovu namjesniku na zemlji kakvo nije zabilježeno u novijoj povijesti Crkve. I osobno sam mu zamjerio neke izjave, poput one da se ne razmnožavamo kao zečevi. Nije mi drago ni što toliko dugo odgađa Stepinčevu kanonizaciju i to zbog otpora prema hrvatskom blaženiku koji dolazi iz redova Srpske pravoslavne crkve, jer se radi o presedanu koji ne opravdavaju nikakvi pa ni ekumenski razlozi. No, svaka je kauza na kraju u Papinim rukama.

Pater Ike Mandurić o ovoj se temi očitovao na svome Facebook profilu. Piše kako od svih kreposti vrag najviše napada poslušnost. Na njoj su redom padali Lucifer, Adam i Eva te sve šizme u povijesti Crkve, piše pater Ike i zaključuje: "Ma što god bilo i ma kako on upravljao, i ma što tko privatno mislio o njegovim odlukama, ako dopusti da u njemu ponestane poštovanja ili spremnosti da ga sluša, pa i brani i istinski voli kao svog od Boga poslanog poglavara – toga je već vrag omamio i ima spremnog da mu dušu vucara po nepreglednim valovima pitanja vjere."
Molimo za papu našega Franu. Njega je Bog i Gospodin naš odabrao u red biskupa: neka ga živa i zdrava čuva svojoj svetoj Crkvi, da ravna svetim narodom Božjim.

Naslovnica Međutim