Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Biskupe Ratko, džabe si krečio

međutim

"Mi Međugorčani imamo veliku odgovornost prema cijelom svijetu. Jer zaista, Međugorje je postalo svjetsko središte molitve i obraćenja i zbog toga Sveti Otac pokazuje brigu za ljude koji dolaze ovamo i mene je poslao da pomognem ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti." Tako je na kraju misnog slavlja u Gaju, na svetkovinu zaštitnika župe svetog Jakova, u svom obraćanju župljanima i hodočasnicima u Međugorju govorio apostolski vizitator, nadbiskup Henryk Hoser, kojeg je za tu pastoralnu misiju imenovao papa Frane.

Otkad je prije godinu dana mons. Hoser došao u Međugorje kao posebni izaslanik Svetog Oca, nastupila je nova era u viđenju službene Crkve prema "međugorskom fenomenu", koji traje od 24. lipnja 1981., otkad šestero vidjelaca – među njima troje još uvijek svakodnevno – svjedoče kako im se ukazuje Blažena Djevica Marija.

Ovo "međugorski fenomen", i to baš pod navodnicima, redovito se pojavljuje u izvješćima Mostarsko-duvanjske biskupije i njezina ordinarija Ratka Perića. Tako je i neki dan, u ponedjeljak 23. srpnja, primajući apostolskog vizitatora za Međugorje u sjedištu Biskupije u Mostaru, biskup Perić poručio nadbiskupu Hoseru kako on drži da su ukazanja Gospe u Međugorju "nevjerodostojna". "Mjesni ordinarij... na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno 'ukazanje', nijednu poruku, nijednu tajnu, nijednu pergamenu", stoji u priopćenju iz Mostara. "U ta nevjerodostojna ukazanja 'međugorskoga fenomena' uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981.", dodaje Mostarsko-duvanjska biskupija.

Međutim, očigledno je kako je mons. Ratko gotovo cijeli svoj biskupski vijek posvetio, po mom mišljenju, nepotrebnom ratu s Međugorčanima, u koje se zacijelo ubraja i mons. Hoser. Štono bi se narodski reklo, džabe je krečio.

Podsjetio bih ga na Gamalielovo upozorenje, kad su pred židovsko Veliko vijeće na silu doveli Petra i apostole: "I sad evo kanite se, velim vam, tih ljudi... Jer ako je taj naum ili to djelo od ljudi, propast će; ako li je pak od Boga, nećete ga moći uništiti – da se i s Bogom u ratu ne nađete."

Davno je, još prije dvadeset godina, fra Jozo Zovko ustvrdio kako je "Međugorje današnji Cenacolo, mjesto gdje Gospa moli sa svojim apostolima". Potvrđuju to i nedavne riječi nadbiskupa Hosera: "Obraćenje je novo usmjerenje vlastita života. To znači promijeniti put, napustiti nesiguran, pogrešan put i poći putom koji vodi k cilju. Došla je Marija, Kraljica mira. Ona nam pokazuje dobar put za naš život. Pokazuje nam najlakši i najkraći put da bismo došli do Boga koji je cilj našega života. Želim vam ovo obraćenje i novo usmjerenje da biste postali stupovi Crkve."

Naslovnica Međutim