Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Dok je Ike, Stipe, Vice...

međutim

Prošle nedjelje, 17. lipnja, održani su u Splitu komunalni izbori. Birani su predstavnici građana za vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora. Rezultati izbora pokazali su apsolutnu dominaciju HDZ-a i trijumf koncepta "Prvo kvart!" s kojim su hadezeovci u dalmatinskoj metropoli, u odnosu na četiri godine ranije, za 36 posto povećali broj mandata.

Temeljni ogranci HDZ-a osvojili su vlast u 24 četvrti, SDP-ova koalicija s Novom ljevicom u pet, nezavisne liste u četiri, dok je Most pobijedio u Slatinama, splitskoj enklavi na otoku Čiovu. Gledajući po mandatima, HDZ je dobio 124, SDP 42, Most 15, Pametno 11...

Međutim, za rezultate ovih izbora nije zaslužan nitko od visokopozicioniranih stranačkih igrača. Koliko je pobjedi doprinio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, moglo bi se raspravljati, dok je predsjednik splitskog ogranka Petar Škorić u neku ruku gubitnik, jer je, primjerice baš u njegovu kvartu, Škrape-Blatine, HDZ poražen.

Komunalni izbori nemaju nikakve veze s rejtinzima stranaka na nacionalnim razinama, niti anketama kojima nas "cro" ovi i oni obasipaju otprilike svakih mjesec dana. Birali smo ljude koji imaju svoje ime i prezime, svoju profesionalnu karijeru, ugled, ali prije svega altruizam da slobodno vrijeme posvete zajedničkim problemima, poput asfaltiranja naših ulica, rješavanju akutnih pitanja parkirnih mjesta kojih nikad dosta u našim kotarevima, angažiranjem oko ulaganja u nove kvartovske sadržaje, poput dječjih igrališta i raznih akcija, kao što su pomaganje ljudima u nevoljama te oplemenjivanje zapuštenih zelenih površina.
Pobjedu na ovim izborima ostvarili su naši susjedi, obični ljudi iz kvarta koji su se zalagali i zalažu da svima nama uvjeti života budu bolji. Obilježili su ih samozatajni Ivan Iko Bikić, koji je s listom HDZ-a osvojio na Visokoj svih sedam mandata. Svojedobno je izjavio za naše novine kako "postoje i drugi dijelovi grada osim centra".

Istim uspjehom na Mejašima može se pohvaliti i dr.sc. Vice Mihanović. Predviđam mu karijeru poput one legendarnog šjor načelnika, dotura Vice iz Velog mista. Na Splitu 3 se konstruktivnom borbom za lokaciju nove crkve istaknuo Stipe Čogelja. To je HDZ-u donijelo četiri pobjednička mandata. A ekipa iz Pametnog, koja je mislila da će profitirati protiveći se gradnji crkve, doživjela je težak poraz, i tu i u cijelom gradu.

Da ne spominjemo, na kraju, druga Ranka Ostojića, koji je po onoj znanoj komunističkoj no pasaran – neće proći, doživio još jedan u nizu svojih izbornih debakla. Nije uspio osvojiti mandat na listi SDP-a u njegovu kvartu na Mejama.

Naslovnica Međutim