Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Aplauzometar za voljenoga vođu

Međutim

Vjerovali ili ne, Kim Jong-un, sjevernokorejski diktator, ozbiljno se zabrinuo kad je čuo informaciju od zlatoustog novog političkog tajnika HDZ-a, Lovre Kuščevića, o tome kako je ovaj uspio precizno izmjeriti u minutama i sekundama koliko je na zadnjem izvještajnom saboru HDZ-a trajao aplauz voljenom hrvatskom vođi Andreju Plenkoviću.
Međutim, objašnjavajući dan poslije osvetničku čistku odrađenu na dnevnom redu stranačkog politbiroa pod točkom razno, kako je voljeni predsjednik procijenio da su se Davor Stier i Miro Kovač "nedopustivo ponašali", jer su imali suprotne stavove od službenih zaključaka tijela HDZ-a, pa ih je zato smijenio s dužnosti političkog i međunarodnog tajnika stranke, Kuščevića je zatekla novinarska primjedba kako je Stierov istup na Saboru HDZ-a "dočekan s oduševljenjem", možda i većim nego Plenkoviću.
Kim Jong-unov sljedbenik Lovre zlatousti sve je to negirao i onda javnosti otkrio na čemu temelji svoju tvrdnju.
"Imali smo na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plenkovića, naišli na sveopće odobravanje svih članova", tumačio je pojedinosti novi politički tajnik HDZ-a zabezeknutim novinarima.
Nakon toga je, logično, uslijedilo pitanje tko je mjerio intenzitet aplauza u dvorani Cibona.
"Tu su analizu radile službe unutar stranke", poentirao je Kuščević.
Primivši na znanje Kuščevićevo otkriće, novinari su pitali i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića kako su to mjerili jačinu i trajanje pljeska na Saboru stranke, na što im je on odbrusio da to "pitanje drži zlonamjernim jer se nije tako događalo".
Jedan je, pak, neimenovani HDZ-ov saborski zastupnik u šali komentirao: "Čini se da smo nabavili aplauzometar."
No, Kuščević je, otkad je zamijenio Stiera, nezaustavljiv sa svojim biserima. Prije početka zadnje Vladine sjednice, na pitanje kako to da hrvatska predsjednica ne prepoznaje reforme, odgovorio je: "Predsjednica uvijek želi više i svatko želi više, i mi želimo više i bolje, i upravo realizacijom nacionalnog programa reformi bit će još više i bolje." Otprilike onako kako je Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić, kao pokvareni gramofon, ponavljao na spominjanom Saboru HDZ-a. Uz mlak aplauz.
I netom prije nego je zamijenio Stiera, ministar je Kuščević poput papagaja mantrao: "HDZ klijentelistička stranka? To nikako ne stoji. Nisam shvatio na što Stier misli. Ne prepoznajem u HDZ-u ni naznake klijentelizma."
Valjda je onda slučajnim odabirom, jer je Martina Dalić dala ostavku, dopalo Božidara Kalmetu, čovjeka ogrezlog u klijentelizmu i ortačkom kapitalizmu, da baš on na sjednici Predsjedništva zatraži smjenu Stiera i Kovača.
A rejting samo pada sve niže i niže.
Bože, čuvaj Hrvatsku!

Naslovnica Međutim